8.1.12

Ρόμπεϊ: Συχνά η Ε.Ε. αντέδρασε με καθυστέρηση...


Καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας ωστόσο ότι... το ευρώως νόμισμα «δεν κινδύνευσε ποτέ».

«Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Ελπίζαμε ότι θα βρίσκαμε λύσεις πολύ νωρίτερα. Συχνά αντιδράσαμε με μικρή καθυστέρηση και οι αποφάσεις μας υπήρξαν αδύναμες, αυτό το λέω ανοιχτά». τόνισε ο Ρόμπεϊ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον βελγικό σταθμό RTBF.

Πρόσθεσε πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, «εργαστήκαμε προς την σωστή κατεύθυνση» και βήμα-βήμα, όπως είπε «θα φτάσουμε πολύ μακριά».

Ο Ρόμπεϊ δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος για το μέλλον και «αποφασισμένος» για την υπέρβαση της κρίσης.«Είμαι απολύτως πεπεισμένος...ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ΄ό,τι ελπίζαμε. Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αλλά στο μεταξύ λάβαμε αυστηρά μέτρα», σημείωσε.

Εν όψει της αυριανής συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ε.Ε. απέρριψε την άποψη ότι οι δύο ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες κινούν τα νήματα. «Γιατί τότε θα χρειαζόμασταν 10 με 12 ώρες, μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι τα χαράματα, για να καταλήξουμε σε μια απόφαση;», διερωτήθηκε αναφερόμενος σε παλαιότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. «Δεν είναι 2+25 (στην ΕΕ) ή 2+15 (στην ευρωζώνη)… Πρέπει να συνεργαζόμαστε, να υπάρχει ομοφωνία κάθε φορά», τόνισε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος έχει «καλές σχέσεις εμπιστοσύνης» τόσο με τον Νικολά Σαρκοζί και με την Ανγκελα Μέρκελ καθώς και με τους υπόλοιπους 25 ηγέτες της ΕΕ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: