24.1.12

Ανοίγει η «ατζέντα» για την χρηματοδότηση των κομμάτων...


«Πρόβλημα συμπόρευσης με το αίσθημα της κοινωνίας», εντοπίζει ο Αν. Γιαννίτσης...
Ανοίγει το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων η κυβέρνηση, διαμηνύοντας, δια στόματος του... αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση, ότι υφίσταται «πρόβλημα αρχής, δεοντολογίας και συμπόρευσης με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου». Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εγκαινιάζοντας επί της ουσίας έναν διάλογο με τα κόμματα -και «με ελεύθερη αφετηρία», όπως είπε-, «σε μια νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα και έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα, όμως εδώ έχουμε μία χώρα και μια κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και με σειρά άλλων επιβαρύνσεων, να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει το έλλειμμα κι από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι, που σηματοδοτεί μία εξασθένιση της προσπάθειας που γίνεται». «Εγώ βλέπω εδώ ένα πρόβλημα. Πρόβλημα αρχής δεοντολογίας και συμπόρευσης με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης.

Τα θέματα που θέτει στην «ατζέντα» η κυβέρνηση αφορούν:

α) την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και ιδίως το ζήτημα της σύνδεσής της με την οικονομική κατάσταση της χώρας,

β) τους όρους της ιδιωτικής χρηματοδότησης,

γ) τη διαφάνεια και τις διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών πολιτικών κομμάτων και προσώπων,

δ) την τραπεζική δανειοδότηση των κομμάτων.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «το ζητούμενο είναι να εξετάσουμε σήμερα τις επιλογές και τη βούληση που υπάρχει για την αντιμετώπιση πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων».

Η κρατική χρηματοδότηση από το 2000 μέχρι σήμερα, είτε ως ετήσια τακτική χρηματοδότηση -συμπεριλαμβανομένης και αυτής που αφορά ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς- είτε ως εκλογική χρηματοδότηση παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς παρατηρείται ότι σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας τα ποσά που χορηγούνταν στα κόμματα έβαιναν αυξανόμενα με αποκορύφωση το 2009, που ήταν χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και άρα αυξημένη χρηματοδότηση, οπότε και έφθασαν συνολικά σε περίπου 85 εκατ. ευρώ. Το 2004, που επίσης ήταν χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσό αυτό έφτασε σε 61 εκατ. ευρώ, ενώ το 2000 που ήταν επίσης εκλογική χρονιά, η κρατική χρηματοδότηση είχε ανέλθει συνολικά σε περίπου 16,5 δισ. δραχμές ή περίπου 48 εκατ. ευρώ. Η πορεία αυτή αναστράφηκε το 2010, όταν η κρατική χρηματοδότηση περιορίστηκε σε 48,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 έχουν προβλεφθεί με βάση τον ισχύοντα νόμο περίπου 54 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί τα 40 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στην τραπεζική χρηματοδότηση των κομμάτων που τα έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση, υποθηκεύοντας μάλιστα μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις και έθεσε προς συζήτηση επιλογές όπως η απαγόρευση της τραπεζικής χρηματοδότησης ή η απαγόρευση της εκχώρησης της χρηματοδότησης για διάστημα πέραν του έτους.

ΝΔ: Ναι στην μείωση - όχι στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης

Υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της αύξησης των μέτρων διαφάνειας τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλος. Τάχθηκε όμως κατά της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης καθώς, όπως είπε, «πρέπει να στηρίξουμε τα κόμματα, πρέπει να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση». «Λιγότερη; Να το δούμε. Εγώ θα ήμουν υπέρ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «κάποιες δαπάνες θα μπορούσε να πάρει πάνω του το κράτος εις αντάλλαγμα των όσων δίνει, όπως η στέγαση». Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης των χρεών των κομμάτων (φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ) ζητώντας να βρεθεί ένας τρόπος: «Θα τα αφήσει κανείς τα κόμματα να καταρρεύσουν; Αυτό θέλουμε; Γιατί ενοχλεί κάποιους η ρύθμιση; Πως κάναμε τόσες ρυθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια για να μην καταρρεύσουν κάποιοι θεσμοί;», διερωτήθηκε υπενθυμίζοντας τις ρυθμίσεις χρεών των ΠΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ι. Τραγάκης πρότεινε το 50% των χρεών να «παγώσει» και για το άλλο 50% να υπάρξει μια ρύθμιση μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στον λαό που δεινοπαθεί, και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται, προκειμένου να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση, να δεχτεί όρους που παρεμβαίνουν στη λειτουργία και στη δράση του. Όπως δήλωσε ο κ. Σπ. Χαλβατζής «σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, θα μαζεύουμε τις συνδρομές και τις ενισχύσεις».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντής υπενθύμισε την πρόταση Καρατζαφέρη να μειωθεί στο ήμισυ η επιχορήγηση των κομμάτων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Β. Μουλόπουλος υπογράμμισε ότι «και τον τελειότερο νόμο να βρούμε, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, τα παράθυρα θα είναι πολλά», αφού όπως ανέφερε «δεν ευθύνεται η κρατική επιχορήγηση για τις μίζες, τις υπεράκτιες εταιρείες, τις διευκολύνσεις σε ΄΄κολλητούς΄΄ και τα υπόγεια κανάλια ροής ΄΄μαύρου χρήματος΄΄ στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων και στις τσέπες ορισμένων πολιτικών, αλλά το ότι τα κόμματα είχαν μεταβληθεί σε ανώνυμες εταιρείες και οι πολιτικοί υπάλληλοι σε υπαλλήλους των ιδιωτικών συμφερόντων»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: