11.1.12

ΚΥΠΡΟΣ: Απέπλευσε το ρωσικό πλοίο που μεταφέρει πυρομαχικά...


Λεμεσός: Απέπλευσε από το λιμάνι Λεμεσού το ρωσικών συμφερόντων πλοίο CHARIOT και βρίσκεται ήδη εκτός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Το πλοίο αποδεσμεύτηκε, αφού οι πλοιοκτήτες αποφάσισαν να αλλάξουν προορισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το πλοίο μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο, το περιεχόμενο του...
οποίου δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το πλοίο λήφθηκαν με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία έχει προβεί σε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, αφήνοντας να νοηθεί ότι βρισκόταν σε συνεχή επαφή και με τις Βρυξέλλες.

Διευκρίνισε ότι η δήλωση από πλευράς πλοιάρχου, ότι διαφοροποιεί τον προορισμό του πλοίου, γίνεται αποδεκτή από τις Τελωνειακές Αρχές, γι'αυτό και δόθηκε άδεια να αποπλεύσει.

Προβληματισμός από τον ΔΗΣΥ

Προβληματισμό κατά πόσο έγινε ενδελεχής έρευνα για τα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε το πλοίο και ειδικότερα για τον προορισμό του εκφράζει ο ΔΗΣΥ, ζητώντας ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτικές αποφάσεις για τα κράτη - μέλη, αναφορικά με τη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών, δηλαδή τη μεταφορά φορτίων με εκρηκτικές ύλες ή όπλα.

ο κ. Νικολάου ευχήθηκε, πάντως, η διαχείριση που έγινε να είναι τέτοια που δεν θα αφήνει ξανά την Κύπρο εκτεθειμένη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από τις Τελωνειακές Αρχές, χθες 10 Ιανουαρίου, το απόγευμα, ότι αγκυροβόλησε στη λιμενική περιοχή Λεμεσού, το πλοίο CHARIOT με σκοπό τον εφοδιασμό του με καύσιμα.

2. Η Κύπρος δεν αποτελούσε προορισμό του πλοίου αλλά αναγκάστηκε να καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο του λιμένα της Λεμεσού λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

3. Το πλοίο φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών και ανήκει στη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Westberg Ltd (St. Petersburg, Russia).

4. Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Αγίας Πετρούπολης στις 09 Δεκεμβρίου 2011.

5. Τελωνείο και Λιμενικές αρχές προέβησαν στις νενομισμένες διαδικασίες και έλεγχο των εγγράφων του πλοίου και του φορτίου. Επίσης, προέβηκαν σε εξωτερικό έλεγχο των 4 εμπορευματοκιβωτίων και της ηλεκτρογεννήτριας που βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου. Ο φυσικός έλεγχος του περιεχομένου των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν εφικτός, λόγω στενότητας χώρου. Διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έφερε επικίνδυνο φορτίο, με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία.

6. Οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν τον εφοδιασμό με καύσιμα και τον απόπλου του πλοίου από το αγκυροβόλιο Λεμεσού μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση. Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων αρχών, οι πλοιοκτήτες του εν λόγω πλοίου αποφάσισαν να αλλάξουν τον προορισμό του φορτίου. Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη οι Κανονισμοί και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη κατάσταση στη Συρία. Διαπιστώθηκε ότι δεν παραβιάζονται τα σχετικά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και δόθηκε η άδεια εφοδιασμού με καύσιμα και απόπλου του πλοίου...


philnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: