18.1.12

«Γιατί όχι» της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αλλά με διακριτές τις κόκκινες γραμμές...


Καταφατικά στο ενδεχόμενο πρόσκλησης του Πρωθυπουργού σε σύγκληση σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να απαντήσει η ΝΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι διαφοροποιεί την ως τώρα στάση της αναφορικά με το σκοπό αλλά και το χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Εν τούτοις, από...
την Συγγρού εμφανίζονται συναινετικοί στο ενδεχόμενο να υπάρξει από κοινού συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο, εφ’ όσον βέβαια κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο με βάση τις εξελίξεις στο θέμα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κάτι τέτοιο να κριθεί και απαραίτητο μετά το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων για το psi, αλλά και τις μαζικές υποβαθμίσεις οικονομιών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και του EFSF. Δεδομένης μάλιστα και της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ενδεχόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ίσως να κρίνεται και αναγκαία, με αφορμή και τη μακρά λίστα των απαιτήσεων που φέρεται να έχει καταρτίσει και αποστείλει στο Μαξίμου η Τρόικα.

Ακόμη πάντως και αν, όπως εκτιμάται από κύκλους του Μαξίμου, τελικώς ο κ. Παπαδήμος αποφασίσει να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από την Συγγρού υπογραμμίζουν ότι οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί παραμένου διακριτές και μη διαπραγματεύσιμες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που φρόντισαν από νωρίς να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει λόγος εκ νέου σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο «γαλάζιο» στρατηγείο βέβαια, πίσω από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών –εφ’ όσον πραγματοποιηθεί- διαπιστώνουν την προσπάθεια Καρατζαφέρη να διαφοροποιήσει τους όρους της τρικομματικής συμμετοχής στη μεταβατική κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει τη δημοσκοπική του παρουσία και, ενδεχομένως, την εκλογική του επιρροή.

Συνεπώς, με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον, δεν εμφανίζονται διαλλακτικοί ως προς τη μεταβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το λόγο ύπαρξης της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα παραμένει εξαιρετικά ρευστό, για δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος αφορά στη στάση που θα αντιμετωπίσουν από τους τροϊκανούς κατά την καθιερωμένη συνάντηση που έχει στην Συγγρού ο Α. Σαμαράς με το επιτελείο του και οι εκπρόσωποι των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες, στη μορφή που έχουν κλάβει πλέον καθιστούν αμφίβολη –αν όχι αναίτια- την παρουσία Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.


Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: