12.1.12

Ζητούν φακελάκι οι γιατροί της φτώχιας...


Τη στιγμή που ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έτσι όπως έχει ανακοινωθεί, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δέχεται επώνυμες καταγγελίες τόσο από ασθενείς, όσο και από ιατρούς, πως γιατροί που έχουν δηλωθεί στον νέο ασφαλιστικό φορέα, δέχονται...
επιπρόσθετες αμοιβές από τους ασφαλισμένους! Η διοίκηση του Συλλόγου θα εξετάσει μία προς μία αυτές τις καταγγελίες, μιας και υπάρχει σαφής καταπάτηση του νόμου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Αναστάτωση επικρατεί στο χώρο των ιατρών τις τελευταίες ημέρες, μιας και ο ΕΟΠΥΥ έχει κυριολεκτικά ανάψει διαμάχες ακόμη και μεταξύ των ιατρών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δημήτριο Κωστάκη, στο Σύλλογο υπάρχουν δέκα περίπου καταγγελίες ασθενών αλλά και ιατρών που δηλώνουν πως ιατροί οι οποίοι έχουν συμβληθεί με τον νέο ασφαλιστικό φορέα ΕΟΠΥΥ ζητούν κι άλλη αμοιβή από τους ασθενείς που τους επισκέπτονται.

«Εφόσον είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να ζητούν αμοιβή 30 ή 50 ευρώ από τον ασθενή. Κυρίως αυτό έχει εντοπιστεί πως γίνεται σε ειδικότητες γιατρών με τη μεγαλύτερη ζήτηση όπως καρδιολόγους και παθολόγους. Την Πέμπτη έχουμε διοικητικό συμβούλιο που θα εξετάσουμε μία προς μία τις καταγγελίες αυτές και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει και παραπομπή στο Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου. Πρώτα όμως πρέπει να ελέγξουμε και να εξετάσουμε τις καταγγελίες. Όλα είναι ανοιχτά», υπογράμμισε ο κ. Κωστάκης.

Ο γιατρός συμπλήρωσε πως ναι μεν υπάρχει μία σαφής καταπάτηση του νόμου με την πράξη αυτή μερίδας ιατρών, ωστόσο το νομικό πλαίσιο που υπάρχει μέχρι στιγμής για τον ΕΟΠΥΥ είναι σαθρό και υπάρχουν πολλές αοριστίες.

Στο μεταξύ η απεργία των ιατρών συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή. Τα ποσοστά συμμετοχής των ιατρών του ΙΚΑ είναι υψηλά σε σχέση με αυτά των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, ενώ σε καλά επίπεδα κινείται η αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία στο Νοσοκομείο.

Αναφορικά με «παρατράγουδα» που έχουν ακουστεί για τις λίστες των ιατρών, ο κ. Κωστάκης ανέφερε πως σε πολλές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα στη λίστα των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν γιατροί που έχουν αποβιώσει, ενώ στη Μαγνησία φαίνονται πως είναι συμβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι όμως αυτόματα έχουν ενταχθεί στο νέο φορέα.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα, οι εξελίξεις αλλά και η στάση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας θα εξεταστούν και θα συζητηθούν διεξοδικά στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου την Πέμπτη.

Ταχυδρόμος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: