12.1.12

Σταυρόλεξο με Γιώργο και «δελφίνους»...


Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο τριήμερο για το Κίνημα, ηγεσία και κορυφαία στελέχη αναζητούν πυξίδα για τις επερχόμενες εξελίξεις. Σενάριο και για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Ενα απίστευτο παζλ έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν -αν και αμοντάριστο προς...

το παρόν- η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς ελάχιστες ώρες πριν από το «καυτό» τριήμερο αναζητούν την ασφαλή στρατηγική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, αύριο στη μία το μεσημέρι επισκέπτεται στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις, αμέσως μετά, βάσει του προγράμματος, θα προεδρεύσει του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα στείλει μήνυμα-εισήγηση για αποφάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο.

Το πρωί (στις 11) του Σαββάτου, δε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των «ραντεβού» με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Και στο ΠΑΣΟΚ τι;
Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Λίγες ώρες πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τα σενάρια για πιθανές εξελίξεις πληθαίνουν. Ενα από αυτά αναφέρεται σε πιθανή σύγκληση της Κοινοβ
Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Λίγες ώρες πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τα σενάρια για πιθανές εξελίξεις πληθαίνουν. Ενα από αυτά αναφέρεται σε πιθανή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Το ερώτημα δεν απασχολεί μόνο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, την ηγεσία ή τους «δελφίνους». Ο έντονος προβληματισμός αφορά και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου, αν και οι διατυπώσεις είναι προσεκτικές (και από τον κ. Παπαδήμο - «έχουμε πρόβλεψη για όλα, αλλά θα δούμε...»), στην πραγματικότητα ετοιμάζονται μεθοδικά για όλες τις εξελίξεις: για να αποδεχτούν πιθανόν τις παραιτήσεις υπουργών που ως υποψήφιοι θα παρακολουθούν το στήσιμο των εσωκομματικών καλπών ή τη «δήλωση» ότι παραμένουν σε θέσεις-κλειδιά για την κυβερνητική μάχη και την επιβίωση της χώρας.

Τα σενάρια αυξάνονται όσο λιγοστεύουν οι ώρες προς το Πολιτικό Συμβούλιο. Ενα από αυτά θέλει τον κ. Παπανδρέου να συγκαλεί αύριο συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου μπορεί να δηλώσει την παραίτησή του ως επικεφαλής της ΚΟ, ωστόσο συνεργάτες του χθες δήλωναν άγνοια για το ενδεχόμενο.
Σε έκτακτες εξελίξεις, μπορεί να εκλεγεί αρχηγός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφέρει στην πρότασή της η Αννα Διαμαντοπούλου


Σε έκτακτες εξελίξεις, μπορεί να εκλεγεί αρχηγός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφέρει στην πρότασή της η Αννα Διαμαντοπούλου

Το σίγουρο είναι ότι στο παρασκήνιο, στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναζητούν «φόρμουλα» συμμαχιών προς το Εθνικό Συμβούλιο, εκτιμώντας όμως ότι πρέπει να αναμένουν τις αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, βέβαια, επιχείρησε χθες να διασχίσει την «ασάφεια» και με επιστολή της προς τον πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πρότεινε, μεταξύ άλλων, την εκλογή αρχηγού του κόμματος πριν από τις εκλογές, αλλά μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του «φινάλε» του PSI και θεωρώντας ως δεδομένη την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τον 6ο όροφο της Ιπποκράτους.

Και οι πιθανοί υποψήφιοι; Οι της «ομάδας» του υπουργού Οικονομικών τονίζουν ότι προσέρχεται στις κομματικές συνεδριάσεις με «καθαρή γραμμή»: εκλογή τώρα αρχηγού, όχι στη διαρχία και τήρηση όλων των καταστατικών διαδικασιών.

Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση τώρα και με συγκεκριμένο σκεπτικό προτείνει, δε, και το κείμενο που έχει συντάξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και έχει ενημερώσει σχετικά τον έτερο κοινουβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα. Ο κ. Ευθυμίου αρχίζει σήμερα να μαζεύει και θα τις εμφανίσει με αλφαβητική σειρά τις υπογραφές βουλευτών που πιστεύουν ότι «με καθαρές λύσεις» μπορεί να αντιμετωπίσει τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος-Βενιζέλος
Αναμονή για συνάντηση

Την ενδεχόμενη συνάντηση (ή επικοινωνία) εντός των προσεχών ωρών του Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο περιμένουν οι υποστηρικτές τους, ένθεν κακείθεν, για να «προσηλωθούν» σε μία συγκεκριμένη «γραμμή πλεύσης» προς την κρίσιμη αναμέτρηση των κομματικών οργάνων και με τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Ο κ. Παπανδρέου κατά τους συνεργάτες του κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ο κ. Βενιζέλος έχει σήμερα υπουργικό συμβούλιο και κυρίως το κρίσιμο τετ α τετ με τον Νταλάρα για το PSI, ενώ οι «βενιζελικοί» έχουν υιοθετήσει ως «γραμμή πλεύσης μέχρι αύριο (δηλαδή το Πολιτικό Συμβούλιο) τρία σημεία: εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ τώρα, όχι στη διαρχία και τήρηση όλων των καταστατικών διαδικασιών.

Ταυτόχρονα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προαναγγέλλουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την «ειδική αποστολή» για την επιβίωση της χώρας ως υπουργός Οικονομικών και χαρακτηρίζουν κρίσιμη την ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο για τον χρόνο της εκλογής νέου αρχηγού: πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές.

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κάλπες για νέο αρχηγό μετά τη σύμβαση

Μία σαφή πρόταση δημοσιοποίησε η Αννα Διαμαντοπούλου χθες σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στη συγκυρία. Η υπουργός Παιδείας έστειλε από το Ισραήλ επιστολή προς τον πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όπου προτείνει οι «κάλπες» για την εκλογή νέου αρχηγού (θεωρώντας δεδομένη την αποχώρηση Παπανδρέου) να στηθούν μετά τον εθνικό στόχο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης και της ολοκλήρωσης του PSI. Εχει όμως και «αστερίσκο» στην επιστολή: διευκρινίζει ότι, σε έκτακτες εξελίξεις, μπορεί να εκλεγεί αρχηγός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εμπειρα στελέχη υπογραμμίζουν ότι η πρόταση Διαμαντοπούλου λειτουργεί υπέρ της ενότητας του ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη συγκυρία, ότι δεν αποκλίνει πολύ από την πρόταση Παπανδρέου, αλλά και διευκολύνει και τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος, σε συνάντηση με στελέχη προχθές το βράδυ, δήλωνε -κατά πληροφορίες- ότι προέχει το έργο της κυβέρνησης κι ότι, αν είναι πολλοί οι υποψήφιοι για την αρχηγία, δεν θα κατέλθει.

Ο Σ. Βαλυράκης τέλος πρότεινε χθες την εξάντληση της τετραετίας και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει τουλάχιστον για συμβολικούς λόγους στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς «δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρύτερη συναίνεση και στο εσωτερικό να έχουμε εμφύλιο πόλεμο». Σήμερα εν τω μεταξύ ο Στ. Τζουμάκας θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία - κάτι που θα κάνει και ο Χ. Καστανίδης, εφόσον δεν είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: