3.1.12

Δεν έστρωσαν τραπέζι ούτε τις γιορτές...


Στον προθάλαμο της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, με τους επιχειρηματίες να είναι σε απόγνωση, βλέποντας ακόμη και τις γιορτινές ημέρες να καταβαραθρώνονται οι πωλήσεις τους.

Όπως επισημαίνει ο ... γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς «τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα στα δύο εστιατόρια δεν λειτούργησαν καθόλου, ενώ όσα άνοιξαν είδαν τις πωλήσεις τους να είναι μειωμένες έως και 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον του κλάδου, σύμφωνα με τον Γ. Καββαθά εάν το κράτος δεν μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τον ΦΠΑ στην εστίαση, προβλέποντας ότι με την παρούσα κατάσταση μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν βάλλει «λουκέτο» 20.000 εστιατόρια, με χιλιάδες εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ σε όλη την χρονιά εκτιμά, ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους 80.000 επιχειρήσεις, προκαλώντας ντόμινο ακόμη βαθύτερης ύφεσης στο σύνολο της ελληνικής αγοράς. Εξάλλου, από την κάμψη του τζίρου που εμφανίζουν τα εστιατόρια, επηρεάζονται άμεσα και δεκάδες ακόμη κλάδοι, όπως είναι αυτός των τροφίμων.

Η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει φέρει σε δεινή οικονομική θέση τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τα λειτουργικά τους κόστη, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ωστόσο, οι νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ αναμένεται να τους επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα λειτουργικά τους κόστη με αποτέλεσμα ορισμένοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στην πληρωμή των λογαριασμών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: