13.1.12

Μιλάνε για το χρέος...


Καθοριστικής σημασίας, για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, είναι η σημερινή, δεύτερη εντός του τελευταίου 24ωρου, συνάντηση του επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσάρλς Νταλάρα με τον... πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Χθες το IIF με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «μια σειρά από θέματα συζητήθηκαν και ορισμένα παραμένουν άλυτα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο δεύτερο ραντεβού (σ.σ. σήμερα) αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει». Από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πιστωτών.

Η όποια συμφωνία υπάρξει θα αφορά στην επίσημη πλέον έναρξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ελληνικό δημόσιο προς τους ομολογιούχους και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα διαρκέσει από 5 έως 6 εβδομάδες.

Επί της ουσίας στις συναντήσεις με τον Τσάρλς Νταλάρα εάν όλα πάνε καλά θα κλείσει ο βασικός άξονας της πρότασης, βάσει της οποίας θα γίνουν οι τελικές επαφές και διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές (δημόσιο και IIF) συγκλίνουν στα εξής:

• Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι σε ποσοστό 50% στην ονομαστική αξία, που σημαίνει έως και 60-65% στην παρούσα αξία.

• Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν εκτιμάται ότι θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.

• Τα 30 δις ευρώ από το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας θα δοθούν για την εξαγορά επιπλέον χρέους. Δηλαδή, το 50% θα «κουρευθεί» και για το υπόλοιπο 50% του κάθε ομολόγου, το ελληνικό δημόσιο θα αξιοποιήσει τα 30 δις ευρώ για την εξαγορά του 15% αυτού ενώ το υπόλοιπο 35% θα είναι νέο ομόλογο βρετανικού δικαίου.

• Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο θα διαμορφωθεί, εκτός απρόοπτου, στο 4% για όσους λάβουν ομόλογα 20ετούς διάρκειας και 5% για όσους ομολογιούχους πάρουν ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: