8.1.12

Τελευταία ευκαιρία οι εκπτώσεις ...


Mεγάλες προσφορές και μειώσεις τιμών που φτάνουν έως και το 70% ξεκίνησαν οι καταστηματάρχες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενώ... αντίστοιχο θα είναι το μέγεθος των μειώσεων στις τιμές και μετά τις 15 Ιανουαρίου 2012, οπότε ξεκινά επίσημα, βάσει του νόμου, η χειμερινή περίοδος.

Ωστόσο, οι έμποροι αξιοποιούν ήδη τη δυνατότητα διενέργειας προσφορών, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε οριακή κατάσταση.

«Ουσιαστικά, η αγορά έχει μπει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου σε περίοδο προεκπτώσεων και προσφορών και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς. Λίγη σημασία έχει πια, με την κατάσταση που επικρατεί στους τζίρους των καταστημάτων, αν οι εκπτώσεις ξεκινούν στις 15, στις 16, ή στις 14 του μήνα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έναν μήνα, είναι η 15η Ιανουαρίου και επειδή είναι ημέρα Κυριακή, επισήμως οι εκπτώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012. Πάντως, ήδη από το Σάββατο 14 του μηνός, αρκετά είναι τα καταστήματα που εκτιμάται ότι θα κινηθούν στους ρυθμούς των εκπτώσεων.

«Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, αν μπείτε σε ένα κατάστημα, θα αγοράσετε με έκπτωση», προσθέτει ο κ. Κορκίδης «Όλη η αγορά προσανατολίζεται στην τακτική των προσφορών. Όλο το 2011 το εμπόριο κινήθηκε μόνιμα σε προσφορές και εκπτώσεις. Οπότε, τίθεται το ζήτημα μήπως είναι λογικότερο να κινηθούμε θεσμικά προς την πλήρη απελευθέρωση των προσφορών». Τονίζει, δε, το ζήτημα δεν αποκλείεται να τεθεί, εκ νέου, προς συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες έως την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Οι εμπορικοί σύλλογοι όλης της χώρας αναμένεται, μέσα στις επόμενες μέρες, να ενημερώσουν για μία ακόμη χρονιά, τα μέλη τους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν τον σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές. Επιπλέον, να καλέσουν το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.

Σύμφωνα με τον νόμο, αν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων διαπιστωθεί παράβαση ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξηθεί έως το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς, ή παραπλανητικές, ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου τοπικού άρχοντα, διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: