26.1.12

Ετοιμάζονται για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ΠαΣοΚ...


Ως πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠαΣοΚ με αντικείμενο τον προσανατολισμό που θα ακολουθήσει το κόμμα στην προσεχή περίοδο, αντιμετωπίζουν κορυφαία στελέχη και υπουργοί, την εικόνα που διαμορφώθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Οι ετερόκλητες ομάδες βουλευτών - πολλαπλών... εσωκομματικών τοποθετήσεων - που καταψήφισαν τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι τα κίνητρα των περισσοτέρων ήταν είτε προσωπικά, είτε μικροκομματικά, είτε ακόμη και ιδεολογικά.

Γενικά διλήμματα
Ως εκ τούτου - και δεδομένης της πίεσης για την προώθηση τέτοιων ρυθμίσεων - στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι εφόσον το ΠαΣοΚ θα κληθεί εν όψει εκλογών να αποφασίσει για την πολιτική του φυσιογνωμία, τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι αντίστοιχα.

Βασικό επιχείρημα όσων το υποστηρίζουν αυτό είναι ότι αρχής γενομένης από το πολυνομοσχέδιο και εν συνεχεία με βάση τα όσα θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ θα κληθούν να τοποθετηθούν για αποφάσεις που κατ' αρχάς θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας, εν συνεχεία του κόμματός τους και εν τέλει του εαυτού τους.

Δεδομένου δε ότι δεν μπορεί η τοποθέτηση για το ένα ζήτημα να είναι αντίθετη με την αντίστοιχη τοποθέτηση για το άλλο, κάποιοι επιμένουν ότι εσωκομματικά τα πράγματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει, με βάση και χθεσινές τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών, ότι πολύ σύντομα μπορεί οι βουλευτές του ΠαΣοΚ να διαπιστώσουν εν τοις πράγμασι, ότι δεν χωρούν όλοι σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.

Χαρακτηριστική των θέσεων αυτών ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της καταψήφισης του άρθρου για τα φαρμακεία σε πολιτική βάση, και ως δίλημμα επί του οποίου θα πρέπει να διαχωριστούν πολιτικές στάσεις.

Ι. Ραγκούσης: «Δεν επιθυμώ την ταύτιση με την σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης»
Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι σέβεται τα δικαιώματα επαγγελματικών ομάδων να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και των βουλευτών να αποφασίζουν όπως κρίνουν, προσέθεσε όμως και ότι: «Αποτελεί, όμως, και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα να μην μπορώ να δικαιολογήσω την κοινοβουλευτική απόφαση που βάζει το συμφέρον 12.000 επαγγελματιών πάνω από το κοινωνικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον 11 εκατομμυρίων Ελλήνων».
Περιγράφοντας δε και το προσεχές πεδίο αντιπαράθεσης σε εσωκομματικό και ευρύτερο πολιτικό πεδίο, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε: «Αποτελεί και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα να μην επιθυμώ πλέον την ταύτιση με τους φορείς της αντίληψης της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, η οποία όποτε τα δυο τελευταία χρόνια επικράτησε στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στο κοινοβούλιο, εμπόδισε την Ελλάδα να πράξει το αυτονόητο, και σε τελική ανάλυση το κοινωνικά δίκαιο, με αποτέλεσμα να βαλτώσει η οικονομία στην παρατεταμένη αβεβαιότητα».

Κατά τον κ. Ραγκούση, η Βουλή που «δεν μπορεί να προστατεύει άλλο τις μικρές ολιγαρχίες, ακόμη και αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα που καθορίζεται το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς», ενώ όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, πρόκειται για «ζήτημα πολιτικής ηθικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσίου συμφέροντος».
Με αφορμή το ίδιο ζήτημα, δήλωση έκανε και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων σημείωσε: «Δυστυχώς, σε μια εποχή που η πλειοψηφία των πολιτών υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες είναι τουλάχιστον άκαιρο και κοινωνικά άδικο κάποιοι να αρνούνται να δεχθούν και την παραμικρή μετατροπή στα «κεκτημένα» τους. Όταν μάλιστα μιλούμε για ένα επάγγελμα, το οποίο κατ΄ ουσία εξακολουθεί να είναι κλειστό, με εγγυημένο ποσοστό κέρδους, τότε η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι καιρός πλέον το πολιτικό σύστημα, αλλά και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε πολιτικές εκσυγχρονισμού του τρόπου παροχής των υπηρεσιών στο συγκεκριμένο τομέα. Κύριος στόχος πρέπει να είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του φαρμακευτικού κόστους και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών». ...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: