5.1.12

Ολα στο τραπέζι για να μη χρεοκοπήσουμε...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για την επίτευξη μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης στο θέμα των νέων εργασιακών μέτρων και των αμοιβών οδηγούν την κυβέρνηση να εξαφανίσει και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε...
χθες στους κοινωνικούς εταίρους ότι από τη στιγμή που υπάρχει διαπραγμάτευση είναι λογικό να συζητούνται όλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνουν δεκτά και όλα όσα απαιτούνται.

Παράλληλα οι δραματικές προειδοποιήσεις του ότι, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στα τέλη Μαρτίου η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας βάρυναν το πολιτικό κλίμα και έφεραν σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις απειλές του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά για τον χρόνο των εκλογών και τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, «η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα εστιαστεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως, από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας κατά τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν τα πάντα».
Οι αναφορές Παπαδήμου «μεταφράστηκαν», ειδικά από την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ που τον επισκέφθηκε, ότι στον βωμό της επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα, ακόμη και θέματα ταμπού για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα όπως η κατάργηση του κατώτατου μισθού και του 13ου και 14ου μισθού.
Οπως έγινε γνωστό, η τρόικα στην επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό λόγο για τις απαιτήσεις της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θέτει ζητήματα όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των μισθολογικών ωριμάσεων και άλλα «φιλεργατικά» μέτρα που περιλαμβάνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή στην ΕΓΣΣΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα, ενώ προεξόφλησε και τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω την υπογραφή τους.
Ας σημειωθεί ότι, πάντοτε με βάση δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι εντός 15ημέρου θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (το γνωστό PSI) και περίπου έναν μήνα μετά θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θέμα αιχμής αποτελεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων. Για αυτό το θέμα χθες έγιναν δύο αλληλοσυγκρουόμενες παρεμβάσεις από ισάριθμους κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τα πράγματα υποστηρίζουν ότι, έστω και με επιμέρους διαφωνίες, το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί και το πραγματικό κρας τεστ για την κυβέρνηση θα είναι την προσεχή εβδομάδα, οπότε θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Για το θέμα αυτό έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΛΑΟΣ και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Παπαδήμου να βρεθεί μπροστά σε μείζονα πολιτική κρίση. Οι επικουρικές συντάξεις όπως και διάφορες αλλαγές στα ασφαλιστικά θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα προωθηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει μάλλον την προσεχή Παρασκευή...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: