25.1.12

Γελοίες αμφισβητήσεις στοιχείων ...


Το οξύμωρο, μάλιστα, είναι ότι η Ευρώπη θα παρακολουθεί άναυδη να διώκονται πολιτικοί και λειτουργοί επειδή εφάρμοσαν τους κανόνες και τα διεθνή πρότυπα στον υπολογισμό του ελλείμματος...
Άγγελος Στάγκος

Η ιστορία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πριν μετεξελιχθεί σε «αρχή», είναι όντως αμαρτωλή. Είναι πλέον γνωστό και γενικά αποδεκτό ότι... πολύ συχνά η μεθοδολογία που εφάρμοζε ήταν αναξιόπιστη και τα στοιχεία που εξέδιδε αμφισβητούμενα, με βασικό στόχο την κομματική εξυπηρέτηση της εκάστοτε κυβέρνησης. Εξ ου και η καθιέρωση διεθνώς του όρου greek statistics, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται από αρκετούς κακόπιστους για να αμφισβητηθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν ήταν οι οικονομικοί δείκτες του 1999, αλλά οι δομές, η ανεπάρκεια της διοίκησης και η νοοτροπία της πολιτικής τάξης και της ελληνικής κοινωνίας που προσέδιδαν από τότε στη χώρα χαρακτηριστικά «ειδικής περίπτωσης». Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι ποτέ στο παρελθόν το ελληνικό κράτος στο σύνολό του δεν αντιλαμβανόταν την αξία των αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη λειτουργία και τη συνέχειά του.

Oλα αυτά έγινε προσπάθεια να αλλάξουν με τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη «αρχή», ώστε να αποσυνδεθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση και να παράγει αξιόπιστα στοιχεία. Αναμφίβολα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ασφυκτικές πιέσεις της Γιούροστατ, η οποία μάλιστα εγκατέστησε δικό της εκπρόσωπο δίπλα στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για να συνεπικουρεί και ταυτόχρονα να ελέγχει την αξιοπιστία των στατιστικών δεδομένων. Ετσι προέκυψε το έλλειμμα του 15,6% του 2009, αυξημένο από το 13,8% που είχε αρχικά υπολογισθεί, αφού στο μεταξύ η χώρα αναγκάστηκε να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Τη μεθοδολογία που εφάρμοσε η νέα αρχή για να καταλήξει στο 15,6% την αποδέχθηκε πλήρως η Γιούροστατ από την πρώτη στιγμή και το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο πρόσφατα, αλλά όχι και ένα πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του. Βρήκε ανταπόκριση από διάφορους με αντιστασιακές περγαμηνές απέναντι στο Μνημόνιο και δημιουργήθηκε μία απίθανη ιστορία σε βάρος του προέδρου της αρχής και πολιτικών προσώπων, περί διεθνούς συνωμοσίας, εσχάτης προδοσίας και άλλων συναφών εγκλημάτων με στόχο να φουσκώσει το έλλειμμα, ώστε να μπει η Ελλάδα υπό κηδεμονία και να... λεηλατηθεί.

Τώρα λοιπόν η χώρα βιώνει ένα νέο θέατρο του παραλόγου, στο οποίο συμβάλλουν και πολιτικές σκοπιμότητες, που πιθανότατα θα δώσει αφορμή για ανούσιες αντιπαραθέσεις μέσα στη Βουλή και θεωρητικά μπορεί να καταλήξει σε διώξεις. Πρόκειται, φυσικά, για γελοιότητες, αλλά είναι γνωστό ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα λογικής. Και όλα ξεκινούν από την περίεργη αντιμετώπιση από εισαγγελικό λειτουργό μιας υπόθεσης που είναι φανερό ότι δεν στέκει. Μόνο που η συγκυρία δεν επιτρέπει πλέον σπατάλη πολιτικού χρόνου και κεφαλαίου. Το οξύμωρο, μάλιστα, είναι ότι η Ευρώπη θα παρακολουθεί άναυδη να διώκονται πολιτικοί και λειτουργοί επειδή εφάρμοσαν τους κανόνες και τα διεθνή πρότυπα στον υπολογισμό του ελλείμματος.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: