29.1.12

Αλλαγές στη διοίκηση της ΕΡΤ; Όχι, βεβαίως, προηγείται η συρρίκνωση ...


Της Μ.Παπαχριστούδη

Δεν θα γίνουν αλλαγές στη διοίκηση της ΕΡΤ το επόμενο διάστημα: αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Παντελή Καψή, στην πίεση που ασκεί το συγκυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να... προωθηθούν άμεσα αλλαγές σε πρόσωπα και ρόλους στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Την ίδια ώρα επανέρχεται από το παράθυρο το σχέδιο «εξυγίανσης» του πρώην υπουργού Η. Μόσιαλου, μέσα από την απόφαση της διοίκησης για «το περιεχόμενο και τις κατευθυντήριες γραμμές των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι», στο τέλος της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Π. Καψή, με τον τομεάρχη ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας Σίμο Κεδίκογλου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αλλαγή προσώπων στη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης και στη διεύθυνση ειδήσεων.
Το θέμα αυτό τέθηκε κατά προτεραιότητα, από το κόμμα του Αντ. Σαμαρά, στην κυβέρνηση των τριών. Κατά τις πληροφορίες, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να μην αλλάξει τίποτε στα ανώτατα κλιμάκια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ούτε η κενή θέση του προέδρου θα καλυφθεί. Μέχρι τις εκλογές.

Μετά από αυτή τη συνάντηση οι επιθέσεις της ΝΔ, όσον αφορά το περιεχόμενο των ενημερωτικών εκπομπών και τα δελτία της κρατικής τηλεόρασης, έχουν ενταθεί.

Πρόσφατη είναι η σφοδρή επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, με αφορμή τον αποκλεισμό του βουλευτή Κ. Μαρκόπουλου από την πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, με καλεσμένο τον Π.Καψή.

Το έργο των δημοσιογράφων, σε ένα τέτοιο πιεστικό και ελεγχόμενο πολιτικά περιβάλλον, γίνεται δυσκολότερο. Πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις το αίτημα για μια ΕΡΤ που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και, άρα, θα στηρίζεται και θα στηρίζει την ανεξάρτητη, ακομμάτιστη δημοσιογραφική παρουσία.

Την ώρα που, σε πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της ΕΡΤ διχάζει, στο Ραδιομέγαρο η διοίκηση επανέφερε το σχέδιο αναδιοργάνωσης, που είχε καταθέσει ο Η. Μόσιαλος. Το τηλεοπτικό σήμα της ΕΤ-1 μπορεί να μην έβαλε λουκέτο, όπως προβλεπόταν, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προχωρεί η αναδιοργάνωση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ δεν είναι διόλου βέβαιη η συνέχιση έκδοσης του τηλεπεριοδικού Ραδιοτηλεόραση.

Στον τηλεοπτικό αέρα παίρνει θέση το επόμενο διάστημα, στο δίκτυο συχνοτήτων της ΕΡΤ, το Πρίσμα+, αυξάνοντας τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης σε 4 από 3.
Υπάρχει όμως ένα κομβικό σημείο στις κινήσεις της διοίκησης. Καθώς η κρατική τηλεόραση παραμένει στο καθεστώς ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που δεν μπορεί να καλύψει τις δραστηριότητές της, τότε θα πρέπει να τις διακόψει! Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται η αξιολόγηση προσωπικού.
Ήδη η ΠΟΣΠΕΡΤ που ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις της, αναμένει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και τη διοίκηση σε σειρά ζητημάτων που έθεσε, ορίζοντας ως ημερομηνία έναρξης της απεργίας διαρκείας την 1η Φεβρουαρίου.
greektv-com.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: