15.1.12

Και τρίτος επιζών ανασύρθηκε από το ναυάγιο...


Διασώστες ανέσυραν ζωντανό και τρίτο επιβαίνοντα του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia που έχει βυθιστεί κατά το ... ήμισι, μετά την πρόσκρουσή του σε βράχο προχθές το βράδυ ανοιχτά της δυτικής Ιταλίας, καθώς συνεχίζουν τη μάχη με το χρόνο ψάχνοντας στις χιλιάδες καμπίνες του για επιζώντες.

Ο Μανρίκο Τζιανπετρόνι, μέλος του πληρώματος, ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη στεριά με ελικόπτερο καθώς έχει τραυματιστεί στο πόδι. «Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα ότι θα σωζόμουν. Ήταν ένας 36ωρος εφιάλτης», είπε στους δημοσιογράφους.

Σήμερα τα ξημερώματα, πυροσβέστες εντόπισαν ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών που βρίσκονταν στο μήνα του μέλιτος εγκλωβισμένους σε καμπίνα και κατάφεραν να τους ανασύρουν.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε τρεις -δύο Γάλλοι επιβάτες και ένας Περουβιανός μέλος του πληρώματος- και οι τραυματίες σε 70. Σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων εξακολουθεί να υπάρχει σύγχιση, με τον πρόεδρο της περιοχής της Τοσκάνης να κάνει λόγο για 17, αλλά άλλες πληροφορίες να ανεβάζουν τον αριθμό σε 34.

Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, μήκους 290 μέτρων, Φραντσέσκο Σκετίνο έχει προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.

Όπως αναφέρουν, ο Σκετίνο εγκατέλειψε το πλοίο, που μετέφερε συνολικά 4.229 επιβάτες και μέλη πληρώματος, πριν την απομάκρυνση όλων των επιβαινόντων.

Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε βράχο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση», δήλωσε αρμόδιος εισαγγελέας.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere, που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρων στον κόσμο Carnival Corp & Plc, ανέφερε ότι το πλοίο έπλεε στην κανονική του πορεία όταν προσέκρουσε σε βράχο κοντά στο νησί Τζίλιο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο καπετάνιος είπε ότι ο βράχος δεν υπήρχε σε κανένα ναυτικό χάρτη της περιοχής.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι ο καπετάνιος «πραγματοποίησε μανούβρα με σκοπό την προστασία των επιβαινόντων» αλλά η κατάσταση «περιπλέχθηκε καθώς το πλοίο πήρε ξαφνικά μεγάλη κλίση».

Το Costa Concordia είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη προκειμένου να πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μασαλία και ενδιάμεσους σταθμούς τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Ισπανία.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: