27.1.12

Υστατο χαίρε σήμερα το απόγευμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο...


Στις 4 το απόγευμα θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που έχασε αιφνίδια τη ζωή του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης. Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στο ... Χαμόγελο του Παιδιού, ζήτησε να κατατεθούν χρήματα, αντί στεφάνων, η οικογένεια του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη.

Ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο, ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» στην περιοχή της Δραπετσώνας και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα σε νοσοκομείο του Φαλήρου.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο πιο γνωστός έλληνας κινηματογραφιστής στο εξωτερικό, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Το 1961 μετέβη στη Γαλλία όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη.

Από το 1964, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε αρχικά με την κριτική και αργότερα με την σκηνοθεσία.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ.

Τη δεκαετία του 1970 σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις «Μέρες του ‘36» (1972), τον πολυβραβευμένο «Θίασο» (1974) και τους «Κυνηγούς» (1977). Ο «Μεγαλέξαντρος» το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία.

Ακολούθησαν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), ο «Μελισσοκόμος» (1986), το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» (1991), όλες πολυβραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».

Το 2004 παρουσίασε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοίμαζε, το «Λιβάδι που δακρύζει».
TAΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: