3.1.12

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία...




Για πέμπτο συναπτό μήνα αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, κατά 1.897 φτάνοντας τα 4,42 εκατ. μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με... στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.

Από χρόνο σε χρόνο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7,9%, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία INE, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο μέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό αυτόν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια.

Το υπουργείο δεν δίνει στοιχεία για την ανεργία σε ποσοστό επί τοις εκατό. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, τοποθετεί το ποσοστό της ανεργίας σε 23%, δύο φορές και πλέον υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα νέα στοιχεία για την ανεργία επιβεβαιώνουν «την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης κατά το δεύτερο τρίμηνο» και το ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε στην αγορά εργασίας η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν ήταν αποδοτικές, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης, Ενγκράθια Χιντάλγκο.

Η κυβέρνηση Ραχόι έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ένα «πολύ επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και φορολογικές αυξήσεις και περικοπές των δαπανών συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στο διεθνές πακέτο διάσωσης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα περισσότερες μειώσεις δαπανών για τον περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 8% το 2011, πάνω από τον στόχο του 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: