5.1.12

Κόντρα Χρυσοχοΐδη - Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ...


Νέα κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και στον αρμόδιο τομέαρχη της ΝΔ και πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, με αντικείμενο το ποσοστό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ το 2011.
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε...

συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει από το καλοκαίρι του 2011 σημειώνοντας ότι «η συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ την 31 Δεκεμβρίου 2011 ήταν μόλις 32,86%» βάσει των επίσημων στοιχείων στην ιστοσελίδα www.espa.gr. Ο πρώην Υπουργός δήλωσε ότι το ποσοστό είναι «απογοητευτικό» και κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης για «"παρκάρισμα" πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", το "JEREMIE" και το "ΕΝΑΛΙΟ", που αύξησε τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν στην αγορά».

H απάντηση από την πλευρά του νυν Υπουργού ήταν άμεση: «Ο κ. Χατζηδάκης όταν μάθει όλα τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ το 2011 θα απογοητευθεί πολιτικά, αλλά ελπίζουμε ότι θα χαρεί ως Έλληνας πολίτης» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και προανήγγειλε «ανακοινώσεις για την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ κατά το 2011» την προσεχή εβδομάδα.

Η πρωτοφανής ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία διατηρεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τα 15 δισ. ευρώ τα οποία δύναται να εισπράξει η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συμμετοχή της χώρας μας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποχώρησε (από 1ης Ιανουαρίου) σε μόλις 5%, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να «τρέξουν» έργα και προγράμματα. Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και αποτελούν αιτία συγκρούσεων.

Οι αλληλοκατηγορίες για «παρκάρισμα» κονδυλίων που δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατήγγειλε το καλοκαίρι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε στο ΕΣΠΑ πριν από τις εκλογές του 2009 έργα που υπηρετούσαν πελατειακές σκοπιμότητες δημιουργώντας έναν δαιδαλώδη μηχανισμό διαχείρισης με διορισμούς ημετέρων. Οπως λένε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο μηχανισμός που μπλόκαρε αντί να επιταχύνει την απορρόφηση. Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη υπενθυμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2009 το ΕΣΠΑ με απορρόφηση του άγγιζε μόλις το 2,93% και προσθέτουν ότι το 2010 η απορρόφηση έφθασε στο 18%, υπερβαίνοντας το στόχο του μνημονίου (17,5%).

Στον αντίποδα, ο αρμόδιος τομέαρχης της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ με βάση τα ποσοστά απορρόφησης. «Ολόκληρη η Ευρώπη συζητάει για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και χρειάστηκε να έρθει ειδική ομάδα κρούσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απεμπλοκή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ» δήλώσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κ. Χατζηδάκης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αντιπαρέβαλλε στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός απορρόφησης «δεκαπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια» και επικαλείται τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου της, κ. Γιοχάνες Χαν ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο κοινοτικό όρο σε ότι αφορά τις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων». Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη σημειώνουν επίσης ότι «απελευθερώθηκαν 11,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ ευρώ που είχε «παρκάρει» η κυβέρνηση της ΝΔ σε νεκρά έργα και νεκρές εκχωρήσεις».
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: