7.1.12

«Απαγορεύουν» την αλλαγή παρόχου ενέργειας;...


«Πάγωσαν» οι αιτήσεις, «ξεκρέμαστοι» εκατοντάδες καταναλωτές στη Μαγνησία...
Γράφει: magnesianews.gr
«Ξεκρέμαστοι» μένουν χιλιάδες καταναλωτές πανελλαδικά, μεταξύ αυτών αρκετοί και από τη Μαγνησία και οι οποίοι είχαν υποβάλει ή επιθυμούσαν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης σε ιδιώτες εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας.
Αιτία, σύμφωνα με...

πληροφορίες της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, η «απαγόρευση» επί της ουσίας στους εναλλακτικούς παρόχους να ενεργοποιήσουν νέους πελάτες, στερώντας έτσι το δικαίωμα επιλογής στην ελεύθερη αγορά στους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά και οδηγώντας σε οικονομικά προβλήματα τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε μια σειρά προσλήψεων, επενδύσεων κ.λ.π..


Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, οι ιδιωτικές εταιρείες, έδωσαν την ευκαιρία να επωφεληθούν οι καταναλωτές φθηνότερα τιμολόγια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να είναι πάντα χαμηλότερα, από αυτά της ΔΕΗ, σε ύψος τουλάχιστον 15%.

Εκκρεμούν αιτήσεις…
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ρυθμός ένταξης των καταναλωτών στις ιδιωτικές εταιρείες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ήταν μεγάλος, φθάνοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις στις 25.000 αιτήσεις μηνιαίως.
Από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα, καμιά αίτηση καταναλωτή όμως δεν γίνεται αποδεκτή, μέχρι να υπάρξει νεότερη απόφαση, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν «κινδυνεύουν» να βγουν εκτός των εταιρειών, όσοι είχαν ήδη ενταχθεί τους προηγούμενους μήνες.
Σε επίπεδο νομού μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι σε μία μόνο ιδιωτική εταιρεία, εκκρεμούν για τις 5 πρώτες ημέρες του νέου έτους που διανύουμε, 150 αιτήσεις!

Περιμένουν 6000 πελάτες!
Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε επιστολή εκ μέρους της διοίκησης μίας εκ των εταιρειών, προς τους συνεργάτες της στο Βόλο. Όπως αναφέρεται:
«Ο Διαχειριστής του Δικτύου, σκόπιμα και αγνοώντας την από 26.10.2011 θέση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθυστερεί την υλοποίηση των Δηλώσεων Εκπροσώπησης, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε περιορισμό τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή συσχετίζοντας την με την πλήρη εξόφληση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.(σημ. είναι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, αποκαλούμενο «χαράτσι» για τα ακίνητα).

Με αυτό τον τρόπο, έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός περιορισμού του δικαιώματος των καταναλωτών να αλλάζουν κατά βούληση προμηθευτές και να επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές για το ηλεκτρικό τους ρεύμα, γεγονός που οδηγεί σε «κλείσιμο» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας με πολλαπλές συνέπειες τόσο για την ίδια την εταιρία όσο και για τον μεγάλο αριθμό συνεργατών της σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα βιώνει δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες.

Αυτό σημαίνει ότι οι μόνοι πελάτες που μπορούν να αλλάξουν πάροχο από τώρα και στο εξής είναι οι βιομηχανικοί πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης και οι πελάτες με κοινόχρηστους μετρητές οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι στον φόρο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., κάτι που μειώνει δραματικά το εν δυνάμει πελατολόγιο μας».
Επίσης δεν ενεργοποιούνται πελάτες που μεταφέρονται από μία εταιρεία σε άλλη .
Όπως τονίζεται επίσης στην επιστολή, «ήδη εδώ και έναν περίπου μήνα περισσότεροι από 6.000 μετρητές μας που έχουν καταχωρηθεί, παραμένουν χωρίς αλλαγή εκπροσώπησης».

Νομική διεκδίκηση;
Οι εταιρείες, τονίζουν ότι «θα προστατέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής παρόχου από τον καταναλωτή και την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, ενώ θα παραμείνουν στην αγορά, περιμένοντας τις εξελίξεις εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επαναδραστηριοποίηση της στις μαζικές πωλήσεις υπηρεσιών ενέργειας».
Η.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: