9.1.12

Επιδεινώνεται με έντονους ρυθμούς η κατάσταση στην Ευρωζώνη...


Θολό παραμένει το τοπίο για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Παρά το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα σε σχέση με την πραγματική οικονομία, αλλά και τη δημοσιονομική κρίση, το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα συναινέσει στη...
λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη. Αρχισαν τα όργανα και για την Ελλάδα με το ΔΝΤ να βγαίνει μπροστά πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση.

Ενα μήνα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής (8-9 Δεκεμβρίου), η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και στο σύνολο. Ηταν άλλωστε αναμενόμενο δεδομένου ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έδιναν απάντηση στο ζητούμενο που είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση.

Τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάνε σε μια νέα Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου, δηλαδή σε τρεις εβδομάδες, με ακόμη πιο πολλά προβλήματα. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε επιδείνωση της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας με την ύφεση να απειλεί πλέον σχεδόν όλες πλην Γερμανίας, κι αυτής προς το παρόν, γιατί εάν συρρικνωθεί η κατανάλωση στην Ευρωζώνη, θα συρρικνωθούν και οι γερμανικές εξαγωγές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η επιδείνωση αυτή φάνηκε έντονα στην περίπτωση της Ισπανίας, που υποχρεώθηκε στην εξαγγελία νέων δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος της Πορτογαλία, η οποία αναθεωρεί συνεχώς τις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης και φυσικά της Ελλάδας.

Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι η Κομισιόν υποχρέωσε τη βελγική κυβέρνηση να περικόψει δαπάνες από τον προϋπολογισμού του 2012 ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός που υιοθέτησε η βελγική Βουλή πριν από περίπου ένα μήνα, βρίσκεται ήδη εκτός στόχου, επειδή η πραγματική οικονομία επιδεινώθηκε. Μάλιστα, η επιβολή του «παγώματος» των δαπανών επιβλήθηκε με τηλεσιγραφικό τρόπο, αφού έστειλε επιστολή την Παρασκευή στη βελγική κυβέρνηση με την οποία έδινε διορία για συμμόρφωση μέχρι σήμερα!

Νέα πτώση το Δεκέμβριο

Το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται το Δεκέμβριο, όπως και το κλίμα στους κόλπους των καταναλωτών. Οπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο γενικός δείκτης αποτύπωσης του κλίματος εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών υποχώρησε το Δεκέμβριο στις 93,3 μονάδες από 93,8 το Νοέμβριο, ενώ συνολικά από τον Ιούνιο η υποχώρηση φτάνει τις 12 μονάδες.

Και το χειρότερο επιδεινώνεται και το σχετικό δείκτη που αναφέρεται στην εξέλιξη της απασχόλησης, δηλαδή στο κατά πόσο οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να κάνουν προσλήψεις τους επόμενους μήνες. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στην Ευρωζώνη από τις -3 στις -5,2 μονάδες.

Η άλλη αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με την ανεργία, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Παρασκευή, κατέγραψε νέο ρεκόρ από σύστασης ευρώ στο 10,3% του ενεργού πληθυσμού, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και να είναι καταστροφική στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης που ανήλθε στο πρωτοφανές επίπεδο των 490 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το μέτρο αυτό δεν εκπλήρωσε κανέναν από τους δύο στόχους, για τους οποίους αποφασίστηκε. Οι τράπεζες συνεχίζουν να μη χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις, ενώ το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών δεν αποκαταστάθηκε.

Ολα τα παραπάνω, δηλαδή η απόκλιση των χωρών από τους στόχους, η επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας, και η αύξηση της ανεργίας, είναι προϊόν της κρίσης δημόσιου χρέους, η οποία έχει κλονίσει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εφόσον ενεργοποιηθεί δυναμικά η ΕΚΤ στην αγορά κρατικού χρέους θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε την Παρασκευή με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο την ΕΚΤ να δραστηριοποιηθεί περισσότερο, επισημαίνοντας ότι στην κρίση αυτή πρέπει να συνεισφέρουν όλα τα κοινοτικά όργανα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Ο κ. Σαρκοζί συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και όλα αυτά τα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι, καθώς και αυτό της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει έτοιμη να συναινέσει στην ανάληψη δράσης, εμμένοντας στην εντελώς λανθασμένη «θεωρία» ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα έρθει μόνο μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: