20.1.12

Βαριές κατηγορίες Λοβέρδου κατά των προμηθευτών ...


«Ορισμό του καρτέλ» χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής τη συμπεριφορά προμηθευτών νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ... το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρα Βαρδίκου, σχετικά με τις προμήθειες και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για «άθλια συμπεριφορά» των προμηθευτών ορθοπεδικών υλικών κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί τους και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει η ηλεκτρονική δημοπρασία για τα ορθοπεδικά υλικά.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, υπέγραψε ήδη την αποπληρωμή και εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθούν 230 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές, καλύπτοντας έτσι τις οφειλές των νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011. «Αλλάξαμε», τόνισε, «τη θλιβερή εικόνα της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Επί 17 χρόνια που πληρώνονταν με καθυστερήσεις και υπερτιμολογούσαν τα φάρμακα δεν φαινόταν να τους ενοχλούσε. Σήμερα απειλούν κάθε τόσο με εμπάργκο. Στην συνάντηση που είχαμε, επέδειξαν άθλια συμπεριφορά μη κατανόησης και προόδου. Συμπεριφέρθηκαν με συμπεριφορά καρτέλ μόλις άκουσαν ποια είναι τα όρια. Ο ορισμός του καρτέλ. Τι νομίζουν; Θα υποχωρήσουμε; Όχι. Αυτοί θα υποχωρήσουν. Πληρώνονταν κάθε έξι χρόνια και φτάνουμε σήμερα, να καλύπτουμε πληρωμές μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και να απειλούν. Είναι ώρα να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται τα υλικά για φάρμακα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, αφού συσκεφθεί με τις ελληνικές, αλλά και τις πολυεθνικές εταιρείες, θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναπτυξιακή πολιτική και τα γεννόσημα φάρμακα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε με την επισήμανση του υπουργού ότι θα πρέπει να αναρωτηθούν όλοι, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιδρούσαν οι προμηθευτές και δεν έκαναν κινητοποιήσεις όταν οι οφειλές των νοσοκομείων ήταν ετών και όχι μηνών, όπως είναι σήμερα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: