16.1.12

Κοντά στην πτώση ο ΕΔΟΕΑΠ...


Σαρωτικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη της Produntial Co, Ltd για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου. Με δεδομένα τη μείωση των εσόδων από το αγγελιόσημο και τη κρίση, το... δημοσιογραφικό ταμείο στην καλύτερη των σεναρίων που έχουν επεξεργαστεί και μετά από μεγάλες περικοπές μπορεί να αντέξει από 15 ως 17 χρόνια. Η μοναδική λύση σταθερής βιωσιμότητας υπάρχει στη διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων του με την ένταξη των εργαζομένων στα site στο καθεστώς του αγγελιοσήμου.

Η ρύθμιση αυτή όμως δεν προχωρά από την κυβέρνηση και έτσι ο ΕΔΟΕΑΠ θα ακολουθήσει το δρόμο και νέων περικοπών. Σύμφωνα με τη μελέτη εξετάστηκαν εννέα σενάρια βιωσιμότητας. Σε όλα λαμβάνεται ως δεδομένο ότι τα έσοδα από το αγγελιόσημο θα παραμένουν στο 80% του ποσού που εισέπραξε ο οργανισμός το 2010. Στα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 25% και η αύξηση των εισφορών. 3% (όσο είναι σήμερα για όλους) στους ασφαλισμένους χωρίς προστατευόμενα μέλη, 4% με ένα προστατευόμενο μέλος και 5,5% για ασφαλισμένους με δυο και άνω προστατευόμενα μέλη. Κατατέθηκαν και τρεις διαφορετικές προτάσεις για τους νεοεισερχόμενους στον ΕΔΟΕΑΠ σε ότι αφορά τη σύνταξη τους η οποία θα είναι το 20% της σύνταξης που λαμβάνουν από το ΤΣΠΕΑΘ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα πάντα με την αναλογιστική μελέτη, είχε τον Αύγουστο του 2010 7.997 ενεργούς ασφαλισμένους και 1.915 συνταξιούχους. Το σύνολο της περιουσίας του ταμείου αποτιμάται σε 244,7 εκατ. ευρώ. Εξ΄ αυτών τα 193,7 εκατ. είναι σε καταθέσεις, το 8,8 σε ακίνητα, 3,7 εκατ. σε μετοχές, 4,2 σε αμοιβαία, 32,8 σε ομόλογα ενώ έχει απαιτήσεις ύψους 15,4 εκατ. ευρώ από μη εισπραχθείσες εισφορές. Έχει επίσης καταγεγραμμένες όφειλες ύψους 14 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές στον ΕΔΟΕΑΠ καταγράφονται από το 2010, με το ποσό των 12,4 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Ο οργανισμός έχει έσοδα 8,7 εκατ. από εισφορές, 40,5 εκατ. από αγγελιόσημο και 8,3 εκατ. από προσόδους της περιουσίας του. Οι δαπάνες έφθασαν το 2010 σε 70 εκατ. ευρώ. 21 εκατ. ευρώ για επικουρικές συντάξεις, 27 εκατ. δαπάνες ασθενείας και κοινωνικές παροχές, 9 εκατ. για παροχές πρόνοιας, 10 εκατ. δαπάνες διαχείρισης και σχεδόν 1,8 εκατ. για απόδοση αγγελιόσημου στις ενώσεις.
typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: