24.1.12

Πυρά Καστανίδη κατά του νομοσχεδίου για τις φυλακές...


Καταψήφισαν επί της αρχής ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ – Υπέρ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ...
Αντιμέτωπος όχι μόνον με τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αλλά και του προκατόχου του κ. Χ. Καστανίδη, βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο...
κ. Καστανίδης άσκησε δριμεία κριτική επί συγκεκριμένων διατάξεων με αιχμή το άρθρο 1 το οποίο αφορά στην αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης «για πρώτη φορά θεσπίζεται υφ’ όρων απόλυση και για κακουργηματικές πράξεις», ενώ επιπλέον επισήμανε ότι ενώ ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την δυνατότητα αξιολόγησης της πιθανότητας τελέσεως νέου αδικήματος μετά από την υφ’ όρων απόλυση ενός κρατουμένου, στην εν λόγω διάταξη «δεν αφήνουμε την δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να εκτιμήσει ότι τα βαριά παραπτώματα μπορεί να αποτρέπουν την υφ’ όρων απόλυση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σας παρακαλώ να σκεφθείτε ότι μιλάμε για κακουργηματικές πράξεις που επισύρουν ποινές μέχρι 10 χρόνια», είπε ο κ. Καστανίδης απευθυνόμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης διατύπωσε ενστάσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «επέλεξε να εξαιρέσει ορισμένα εγκλήματα» και διερωτήθηκε «με ποιο κριτήριο προσδιορίζεται η απαξία για τα εγκλήματα που εξαιρούνται;». Όπως ανέφερε «η δωροδοκία τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης και ο καταχραστής όχι», χαρακτηρίζοντας την επίμαχη διάταξη «προβληματική», καθώς πέραν των άλλων, «θίγεται και η αρχή της ίσης μεταχείρισης», όπως υποστήριξε, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την διαφωνία του και για την ρύθμιση που αφορά στην υποχρεωτική μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματικές ποινές (μέχρι πέντε χρόνια), χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ταξική», καθώς κάποιοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να εξαγοράσουν την ποινή τους. «Απέφυγα να σας πω ΄΄κοιτάξτε μήπως αυτό αφορά κάποια κρίσιμα θέματα…΄΄», είπε με υπαινικτικό τρόπο ο πρώην υπουργός συνιστώντας προς τον παριστάμενο υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτή «προσοχή». Υπήρξαν πάντως και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ οι οποίοι διατύπωσαν ενστάσεις και προβληματισμούς όπως η κυρία Μαρία Σκραφνάκη, η οποία ζήτησε «να ξαναδούμε» κάποια πράγματα.

Γ. Πεταλωτής: «Να σταματήσει η υποκρισία»

Ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο βελτιώσεων λέγοντας ότι «εάν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις μπορούμε να τις συζητήσουμε», ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχουν κριτήρια» για όσα προβλέπει το νομοσχέδιο και ζήτησε «να σταματήσει αυτό το υποκριτικό που γίνεται εδώ μέσα ΄΄γιατί αφήνουμε αυτόν και δεν αφήνουμε τον άλλον΄΄». Μάλιστα είπε ότι «υπάρχει αντίφαση για το τι είναι ταξικό και τι δεν είναι», σχολιάζοντας εμμέσως τις αναφορές του κ. Καστανίδη, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την κριτική που ασκήθηκε λέγοντας ότι: «Μπορούμε να ακούμε τα πάντα, αλλά κάποια πράγματα μας αδικούν».

Καταψήφισαν ΝΔ - ΛΑΟΣ

Αλλά και από την ΝΔ, αν και κυβερνητικός εταίρος, ακούστηκαν επικριτικά σχόλια. Χαρακτηριστικά ο κ. Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «είναι στρεβλός ο θεσμός να αποφυλακίζονται κάποιοι δίχως στάθμιση» και επισήμανε ότι «η γενίκευση συνιστά ένα σκαλί προς τα κάτω». «Όταν περιλαμβάνονται και τα κακουργήματα, προκύπτει μείζον θέμα αντισυνταγματικότητας», είπε αναφερθείς στην υφ’ όρων απόλυση που προβλέπεται και για αδικήματα πέραν των πλημμελημάτων.

ΝΔ και ΛΑΟΣ, καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο («κατά» ψήφισε και το ΚΚΕ), ενώ υπερψήφισαν ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έθεσε για την περαιτέρω στάση του ως προϋπόθεση, όπως δήλωσε ο κ. Θ. Δρίτσας, ότι το νομοσχέδιο «θα παραμείνει ως έχει». Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο καταψηφίζουν επί της αρχής του τα δυο κόμματα – κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Το πρώτο ήταν και πάλι αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούσε το νέο κώδικα περί ναρκωτικών, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την προσεχή εβδομάδα.

Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 1

Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, επί του οποίου επικεντρώνονται οι μείζονες ενστάσεις, προβλέπει ότι τους όρους και τις προϋποθέσεις απόλυσης κρατουμένων με τον όρο της ανάκλησης ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης από κρατούμενους που εκτίουν πλημμεληματικές ποινές, αλλά και κακουργηματικές μέχρι δέκα έτη, ενώ διαφυλάσσεται και η ειδικοπροληπτική και αντεγκληματική επίδραση της διάταξης στην συμπεριφορά των απολυομένων, αφού ορίζεται ότι αν εντός πέντε ετών από την απόλυση υποπέσουν σε νέο εκ δόλου αδίκημα, θα εκτίσουν αθροιστικά και την ποινή για την οποία απολύθηκαν.

Ενώ λαμβάνεται πρόνοια, η ευεργετική αυτή διάταξη να μην καταλαμβάνει κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που αφορούν την δημόσια περιουσία ή το οργανωμένο έγκλημα ή πρόκειται για εγκλήματα με έντονη κοινωνική απαξία και έτσι η διάταξη δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για παράβαση: του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, του νόμου για τα χρέη προς το Δημόσιο, του νόμου για οποιοδήποτε αδίκημα περί την φορολογία και την φοροδιαφυγή, καθώς και πολλών άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Ακόμη, κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο, αφ’ ενός ο χρόνος δοκιμασίας των απολυόμενων κρατούμενων να είναι πέντε έτη (αντί των τριών, που συνήθως τίθετο σε παρόμοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες), αφ’ ετέρου να μπορεί ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών που διατάσσει την απόλυση να επιβάλλει υποχρεώσεις στους απολυόμενους, απ’ αυτές που προβλέπονται στο σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα...

ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: