7.1.12

Πώς θα δηλωθούν στην Εφορία εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν ...


Ενα μεγάλο πρόβλημα με εισόδημα που δεν εισπράχθηκε μέσα στο 2011 και είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν (και να φορολογηθούν) εργαζόμενοι, επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο Οικονομικών, με... διάταξη του πολυνομοσχεδίου.



Μέχρι τώρα τα λογιστήρια έβγαζαν το συνολικό ποσό των αποδοχών είτε είχαν αποδοθεί στον εργαζόμενο είτε όχι. Αυτό παύει πλέον να ισχύει απο τώρα και στο εξής, αφού οι εργαζόμενοι που "έχουν να... λαμβάνουν" αποτελούν μάλλον κανόνα, παρά εξαίρεση.



Με την οικονομική κρίση να είναι στο ζενίθ και πολλούς εργαζόμενους να μην έχουν εισπράξει στην πραγματικότητα τις αποδοχές τους (να τους χρωστούν οι επιχειρήσεις δεδουλευμένα δηλαδή) το υπουργείο Οικονομικών, φέρνει μια ειδική ρύθμιση.



Τι προβλέπει η ειδική ρύθμιση:



Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση στο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πως «ενόψει της ύφεσης που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτές αδυνατούν να καταβάλλουν εγκαίρως δεδουλευμένες αποδοχές σε μισθωτούς τους οποίους απασχολούν.



Με τη ρύθμιση της παραγράφου 11, δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011, από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν ( δηλαδή το 2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης».



Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι θα φορολογηθούν για το 2011 με μικρότερα εισοδήματα -μόνο πρόβλημα, ίσως, να μην καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης-. Έτσι θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που ΘΑ εισπράξουν τη χρονιά που θα φθάσουν τα χρήματα αυτά στα χέρια τους.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: