20.1.12

ΗΠΑ: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι...


Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το οποίο πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα, που μπορεί να κρίνουν την κούρσα για το χρίσμα.

Λίγες ώρες πριν ... από το ντιμπέιτ ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και πως υποστηρίζει τον Γκίνγκριτς. Παράλληλα, τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα έδειξαν ότι νικητής είναι ο πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ και όχι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η ένταση έχει αυξηθεί καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διεκδίκηση του χρίσματος περιορίζεται πλέον ανάμεσα στον Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει το προβάδισμα, και τον Γκίνγκριτς.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Νιούτ Γκίνγκριτς καταφέρθηκε εναντίον του συντονιστή του CNN, ο οποίος τον ρώτησε για τον προηγούμενο γάμο του.

«Πιστεύω πως η διαλυτική, φαύλη, αρνητική φύση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης δυσχεραίνει τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας», είπε ο Γκίνγκριτς και πρόσθεσε: «Μου προκαλεί απέχθεια το γεγονός ότι αρχίζετε ένα προεδρικό ντιμπέιτ από ένα θέμα όπως αυτό».

Ο Κινγκ είχε ρωτήσει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρώην σύζυγό του, Μαριάν Γκίνγκριτς, η οποία δήλωσε στο ABC News πως ο Γκίνγκριτς της είχε ζητήσει να έχουν έναν «ανοικτό γάμο» στη δεκαετία του 1990, όταν αυτός διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Ο Γκίνγκριτς αρνήθηκε ότι της είχε ζητήσει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ απέφυγε και πάλι ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους που έχει πληρώσει, αφού πέρασε αρκετές ημέρες της εκστρατείας του προσπαθώντας να απαντήσει στις επικρίσεις ότι καταβάλλει φόρους μόλις 15%.

Ερωτηθείς αν θα έδινε στη δημοσιότητα φορολογικές δηλώσεις του πολλών ετών, απάντησε: «Ίσως».

Η ομάδα πάντως του Γκίνγκριτς έδωσε στη δημοσιότητα τις πιο πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις του υποψηφίου της μια ώρα μετά την έναρξη του ντιμπέιτ, υπενθυμίζοντας πως ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμνεϊ δεν έχει ακόμη δώσει τις δικές του.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε πως η κούρσα στη Νότια Καρολίνα είναι αμφίρροπη, με τον Ρόμνεϊ να συγκεντώνει το 35% των προτιμήσεων, τον Γκίνγκριτς το 23% και τον πρώην γερουσιαστή της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ το 15%.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: