28.1.12

ΠΑΤΡΑ: Μαφία... αλά Θεσσαλονίκη και με τοκογλύφους και "μπράβους"...


Μαφία σαν και αυτήν της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έχει απλώσει για τα καλά τα δίχτυα της και στην Πάτρα! Δεν είναι βέβαια γνωστό αν τα πλοκάμια της έχουν απλωθεί ακόμη και σε δημόσιους λειτουργούς, το βέβαιο είναι όμως πως κανείς δεν τους αγγίζει! Και μπορεί η Ασφάλεια να έχει...
κάνει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να «δέσει» περιπτώσεις που κατά καιρούς έχουν πέσει στην αντίληψή της, ωστόσο τα στόματα των θυμάτων των τοκογλύφων είναι ερμητικά κλειστά. Δικαιολογημένο, αν λάβουμε υπ' όψιν μας πως και στην περίπτωση της Πάτρας (όπως και σε αυτήν της Θεσσαλονίκης) «μπράβοι» έχουν αναλάβει το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» σε περίπτωση που κάποιος μιλήσει ή αρνείται να πληρώσει.

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Κόσμος", στην Πάτρα λειτουργούν δύο κυκλώματα τοκογλύφων. Το ένα είναι το «παλιό» το πιο «σκληρό» το οποίο χρησιμοποιεί και μπράβους για να πετυχαίνει τους στόχους του. Το δεύτερο αποτελείται από δύο με τρεις «νέους» στο επάγγελμα (!) - «φυντάνια» οι οποίοι είναι περισσότερο «διαλεκτικοί» στις συναλλαγές τους.

Οι «σύγχρονοι» τοκογλύφοι έχουν υποκαταστήσει πλήρως τον ρόλο των τραπεζών, εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και την αδυναμία κυρίως των μικρομεσαίων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μόνο που ορισμένοι εξ αυτών στην κυριολεξία... ρουφούν το αίμα, αφού πωλούν το χρήμα τους με επιτόκιο που φθάνει ακόμη και το 15% το μήνα! Η οικονομική κρίση και η ανέχεια που την συνοδεύει φαίνεται πως ωθούν το «ευγενές» επάγγελμα της τοκογλυφίας σε νέα, υψηλότερα επίπεδα. Πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε τοκογλύφους για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή αλλά -δυστυχώς- μπλέκουν πολύ χειρότερα. Οι τοκογλύφοι γίνονται πιεστικοί ζητώντας εξωπραγματικές οφειλές και όταν δεν παίρνουν ό,τι ζητούν καταφεύγουν σε γκανγκστερικές μεθόδους.

Ποια ονόματα ακούγονται
Στην «πιάτσα» ακούγονται πολλά από τα ονόματα που πωλούν χρήμα με τόκο που όπως προαναφέραμε φθάνει και το 15%. Μεταξύ αυτών, επιχειρηματίας που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με την πολιτική, ιδιοκτήτης «μάντρας», ιδιοκτήτης εταιρείας με οχήματα, αλλά και γνωστός παλιός έμπορος που πλέον έχει βγει στην σύνταξη, έχει παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά του και ασχολείται με την πώληση... «χαρτονομισμάτων»!

Θύμα των τοκογλύφων και γνωστός έμπορος
Θύμα των τοκογλύφων φαίνεται πως είχε πέσει και γνωστός έμπορος που τελευταία είχε δικαστική περιπέτεια. Παρά το ότι διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει (δύσκολα πλέον βρίσκεις αγοραστή ακινήτων) με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προβεί σε τοκογλυφικό δανεισμό. Έφτασε όμως σε αδιέξοδο...

Είχαν δανείσει και... αρχιμανδρίτη!
Οι τοκογλύφοι είχαν απλώσει τα δίχτυα τους και σε έναν αρχιμανδρίτη! Την καταγγελία έκανε ο ίδιος ο ιερωμένος, τον οποίο δύο αδέλφια - επιχειρηματίες της πόλης φέρονται να εκβίαζαν και έστειλαν τους δύο «φουσκωτούς» για να «εισπράξουν». Ο ιερωμένος... φαίνεται πως έκανε παράλληλα και εμπόριο και είχε λάβει δάνειο από τα δύο αδέλφια. Οι αστυνομικοί, όμως, που συνέλαβαν τους μπράβους εντυπωσιάστηκαν καθώς μέσα στο πολυτελές αυτοκίνητο που οδηγούσαν βρήκαν εκατό τουλάχιστον φύλλα επιταγών προς... «είσπραξη»! Φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι άνδρες ζούσαν αποκλειστικά και μόνο... από αυτή τη δουλειά.

Οι «μπράβοι»
Το «παλιό» κύκλωμα των τοκογλύφων χρησιμοποιεί τουλάχιστον τρεις «γνωστούς» μπράβους. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει γνωστά τρία επεισόδια με πρωταγωνιστές τα συγκεκριμένα άτομα που «χτύπησαν» εμπόρους που συναλλάσσονταν με το «αφεντικό» τους. Μόνο που όπως συνήθως συμβαίνει κανείς δεν υπέβαλε μήνυση εναντίον τους! Από τους τρεις που χτυπήθηκαν, ο ένας είναι έμπορος της λαχαναγοράς ο οποίος είχε δανειστεί χρήματα από συγκεκριμένο επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος παλαιότερα είχε ασχοληθεί και με την πολιτική.

Τι συνέβη με την παλιά υπόθεση;
Οι ιστορίες με τους τοκογλύφους της Πάτρας είναι παλιές, όμως κανένα από τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην πόλη εδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει πλήρως εξαρθρωθεί! Και ποιος δεν θυμάται τις ιστορίες με τον πρώην Εισαγγελέα Χριστόπουλο, αλλά και το μεγάλο κύκλωμα των τοκογλύφων, αρχικά των ονομάτων των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα Espresso στην εποχή που ήταν Διευθυντής Ασφαλείας ο Θανάσης Νταβλούρος)! Στην τελευταία υπόθεση είχε σχηματιστεί ένας ογκωδέστατος φάκελος, όμως φαίνεται πως οι τοκογλυφικές καταγγελίες και υποθέσεις δεν είχαν «δεθεί» όπως θα έπρεπε. Με αποτέλεσμα κάποιοι μάρτυρες να δεχθούν πιέσεις και να «λακίσουν», ενώ άλλοι έφθασαν στο σημείο να αλλάζουν τις καταθέσεις που είχαν δώσει. Κανένας από όλους όσους είδαν τα αρχικά του ονόματός τους στις εφημερίδες, δεν κάθισε στο σκαμνί! Οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και κάποιοι εξ αυτών συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους, λοιδορώντας μάλιστα τα θύματά τους. Η όξυνση δε της κρίσης και η απόγνωση πολλών μικροεπαγγελματιών και όχι μόνο, αυξάνει το πελατολόγιό τους. Πολλοί μάλιστα από τους τοκογλύφους, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται πίσω από ορισμένα από τα ενεχυροδανειστήρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που τότε είχαν δει το φως της δημοσιότητας, στην υπόθεση εμπλέκονταν 29 περίπου άτομα, επιχειρηματίες, έμποροι, εισοδηματίες αλλά και επιστήμονες. Ανάμεσά τους γνωστός επιχειρηματίας διευθυντής μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας, ένας γιατρός και άλλα γνωστά ονόματα στην κοινωνία της Πάτρας. Θύματά τους, κατά τον τότε Διοικητή Ασφαλείας Θανάση Νταβλούρο, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, επαγγελματίες, που αντιμετώπιζαν πιεστικές οικονομικές ανάγκες και δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, στους οποίους δάνειζαν με ετήσιο τοκογλυφικό τόκο που ξεπερνούσε και το 150%.

Το σύστημα λειτουργούσε με διαμεσολαβητές, τους οποίους στρατολογούσαν μεταξύ αυτών που δάνειζαν και αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Προκειμένου να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση μέρους των υπέρογκων τόκων, τους υποχρέωναν να βγαίνουν παγανιά και να στρατολογούν πελάτες...
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: