30.1.12

Φαγοπότι ετών στο ΟΑΚΑ...


Το μεγάλο φαγοπότι που συνέβαινε στο ΟΑΚΑ φέρνει στο φως σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Ένα όργιο σπατάλης με υπέρογκους μισθούς, υπερωρίες και ανεξέλεγκτα επιδόματα που δε δικαιολογούνται.
Για επτά χρόνια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δύο στους τρεις εργαζόμενους, έπαιρναν επιδόματα χωρίς να...
έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους. Αυτά τα επιδόματα λαμβάνονταν χωρίς απόφαση του ΔΣ, απλά και μόνο με εισήγηση τμηματάρχη και δυσδιάκριτη υπογραφή διευθυντή...
Τρανταχτό παράδειγμα το επίδομα κολυμβητηρίου, το οποίο αφορούσε περισσότερα από 8 άτομα και ανερχόταν σε 200 ευρώ το μήνα. Το ίδιο συνέβαινε και με το επίδομα ασφαλείας ύψους 500 ευρώ το οποίο δεν προβλεπόταν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Και δεν είναι μόνο αυτά που προκαλούν. Κι αυτό γιατί υπήρξε διευθυντής που μέσα σε δύο χρόνια έπαιρνε επιδόματα ύψους 78.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση ενώ νυχτοφύλακας αμειβόταν με 3.400 ευρώ. Υπέρογκες αμοιβές έπαιρνε και γραμματέας (3.900 ευρώ) και τεχνικός με 4.150 ευρώ. Αυτά τα χρήματα έρχονταν από προμήθειες ενώ θα έπρεπε να διενεργούνται διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μέσος όρος τακτικών αποδοχών των εργαζομένων ήταν 3.200 ευρώ. Κι αυτός κατέτασσε τους εργαζομένους του ΟΑΚΑ στους καλοπληρωμένους του Δημοσίου.
Από τη σύγκριση μάλιστα των μισθών του 2009, προέκυψε ότι οι υπάλληλοι του ΟΑΚΑ αμείβονταν μέχρι και με 175% περισσότερα σε σχέση με τους υπάλληλους του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο ΟΑΚΑ ήταν 1.950 ευρώ τη στιγμή που στο Δημόσιο ήταν 711 ευρώ.

Και στην περίπτωση των επιδομάτων κι εδώ οι διαφορές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Δηλαδή, το επίδομα γάμου στο Δημόσιο έφτανε τα 35 ευρώ ενώ για τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ άγγιζε τα 158 ευρώ.

Τεράστιο όμως ήταν και το κόστος των υπερωριών. Κι αυτό γιατί μέσα σε ένα μήνα και μόνο άγγιζε τα 150.000 ευρώ ενώ από τις 2.500 ώρες, τουλάχιστον οι μισές, δε δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Το «ψαλίδι» άρχισε να μπαίνει στις αρχές του 2011. Κι αυτό επειδή οι μισθοί τους μειώθηκαν κατά 20% και τα επιδόματα κόπηκαν.

Έτσι, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας έφτασαν τα 10,2 εκατ. από τα 21,4 το 2009 ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από τις 300 στις 240.

Παράλληλα, ο πρώτος μισθός αρχίζει από τα 1.830 ευρώ τη στιγμή που πριν ήταν 3.200 ευρώ ενώ αντίστοιχα στο Δημόσιο είναι τα 780 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης είναι και το γεγονός πως ενώ από το 2010 έχουν γίνει εισηγήσεις για τη λεπτομερή καταγραφή περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΚΑ ώστε ο οργανισμός να γνωρίζει τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόοδος.

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Λάζαρος Γρύλλης, «δεν υπήρχε φρένο πουθενά» και προσθέτει πως είναι βέβαιος ότι το πάρτι που γινόταν έχει τελειώσει.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: