24.1.12

Ψάχνουν μέρος για να συναντηθούν ...


Στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν εκ νέου οι κοινωνικοί εταίροι έως αύριο το αργότερο, προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή θέση απέναντι στις απαιτήσεις τρόικας για τα εργασιακά, και κυρίως το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Οι κοινωνικοί εταίροι θα... προσπαθήσουν να συνεννοηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την διασφάλιση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί η δαμόκλειος σπάθη της μονομερούς παρέμβασης να απομακρύνθηκε, ωστόσο υπό την πίεση της τρόικας παραμένει ενεργή, ειδικά αν ο διάλογος καταλήξει σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προσκάλεσε τους προέδρους και εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ σε μια μαραθώνια, εάν χρειαστεί, συνάντηση τελικής συμφωνίας.

Μάλιστα η ΕΣΕΕ προτείνει την υιοθέτηση και υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα συμπεριληφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μια «ρήτρα προστασίας» των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Αναφορικά με την πρόταση για την αναστολή ισχύος όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων, η ΕΣΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια αλλαγή του νόμου, γιατί θα προκαλέσει πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και θα οδηγήσει την αγορά εργασίας σε κανιβαλισμό.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να ζητήσουν η συζήτηση να διεξαχθεί παρουσία τεχνικού από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να δίνονται απαντήσεις σε τεχνικά θέματα κυρίως όσον αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα περιθώρια συνεννόησης ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ στενεύουν, καθώς η ΓΣΕΕ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι στο διάλογο δεν θα δεχθεί να συζητηθεί τίποτα όσον αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι το μόνο πεδίο που μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργοδοτικές οργανώσεις είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, διασφαλίζοντας ωστόσο την βιωσιμότητα των ταμείων.

Η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι επιχειρείται η κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων, δηλαδή της κάλυψης των εργαζομένων για 6 μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης ή τη διατήρηση ισχύος της για αόριστο χρόνο εφόσον δεν καταγγελθεί.

Κατά τους συνδικαλιστές, εργοδοτικοί φορείς έχουν ζητήσει από την τρόικα να πιέσει για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ώστε με την παρέλευση του 6μηνου από τη λήξη κάθε σύμβασης, αυτομάτως να δίδεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές ακόμη και από τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, τίθεται θέμα περιορισμού του ρόλου του OMEΔ, ώστε να προσφεύγουν στη διαιτησία μόνο με κοινή συμφωνία οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα και να μην επιτρέπεται η έκδοση αποφάσεων για διατήρηση των όρων εργασίας αλλά μόνο για το ύψος των μισθών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: