10.1.12

Πωλείται το Κολοσσαίο...


Θεωρείται αντίγραφο του Κολοσσαίου. Κι όμως πρόκειται για το Παλάτσο Ορσίνι, στο οποίο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κρύβονταν όσοι είχαν αποδράσει από... τα στρατόπεδα, ώστε να διασωθούν αργότερα από τους Συμμάχους. Οι απόγονοι της μαρκησίας που είναι και η ιδιοκτήτρια αποφάσισαν να πουλήσουν το μικρό παλάτι που στην έκτασή του περιέχει και το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο του Μαρκέλλου, που προσομοιάζει στο Κολοσσαίο.

Ζητούμενη τιμή; 31,25 εκατ. ευρώ... Μία τιμή που το κατατάσσει ως το πιο ακριβό ακίνητο για πώληση στην ιταλική πρωτεύουσα και ένα από τα πιο ακριβά σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Μόνο μία φορά σε εκατοντάδες χρόνια βγαίνουν τέτοια ακίνητα "στο σφυρί", καθώς αποτελούν οικογενειακή κληρονομιά και οι απόγονοι σέβονται ιδιαίτερα την παράδοση και την περιουσία τους.

Το ακίνητο έχει έκταση 1.022 τμ, διαθέτει αίθουσες με αγάλματα και πορτρέτα, σάλα χορού, τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, μια βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, ένα αίθριο, ένα ξεχωριστό ρετιρέ και τα κελάρια. Στον κήπο υπάρχουν συντριβάνια και πορτοκαλιές ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το ρωμαϊκό θέατρο του Μαρκέλλου.

Πολλά από τα δωμάτια της έπαυλης έχουν θέα στον Τίβερη. Το θέατρο του Μαρκέλλου κατασκευάστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα κι έχει χωρητικότητα 20.000 θεατών. Ο αυτοκάτορας Αύγουστος ολοκλήρωσε την κατασκευή του το 11 π.Χ.. Τον 4ο αι. μ.Χ. εγκαταλείφθηκε και αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο, ενώ τον 18ο αι. πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ορσίνι απ' όπου και πήρε το όνομά του, ως Παλάτσο Ορσίνι.
Ιδιοκτήτριά του υπήρξε η λαίδη Iris Origo, κόρη ενός Αμερικανού διπλωμάτη και Αγλο-Ιρλανδού ομοτίμου του. Έγινε μαρκησία όταν παντρεύτηκε έναν Ιταλό αριστοκράτη, τον Antonio Origo. Το βιβλίο της από τις εμπειρίες της στον πόλεμο όπως τον έζησε στην Τοσκάνη, θεωρείται πλέον ένα από τα κλασικά. Μαζί με τον άνδρα της - στη διάρκεια του πολέμου - αγόρασε μία έκταση κοντά στη Σιένα όπου πρόσεχε φυγάδες, παιδιά, οικογένειες και τραυματίες πολέμου. Το ημερολόγιό της του 1943-1944 εκδόθηκε 1984, ενώ πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα σε ηλικία 85 χρονών. Στη ναρχή ενοικίαζε το παλάτσο ενώ το 1950 το αγόρασε και πλέον οι απόγονοί της αποφάσισαν να το πωλήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: