27.1.12

«Αντίδωρο» δύο δισ. ευρώ στην τρόικα...


Μια νέα μείωση των δαπανών κατά 2 δισ. θα είναι η προσφορά για τον εξευμενισμό της τρόικας κατά τη σημερινή κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οπως αποφασίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια 5ωρης ευρείας υπουργικής σύσκεψης υπό... τον Πρωθυπουργό, τα 2 δισ. της μείωσης των δαπανών θα προέλθουν από μειώσεις των αμυντικών δαπανών, περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και από την άμεση συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, σύμφωνα με τη σχετική επεξεργασία που έχει κάνει η υπό τον Θ. Πάγκαλο αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αντίθετα δεν έγινε γνωστή η κατανομή των κονδυλίων από την οποία θα προέλθει η μείωση.
Στην κυβερνητική σύσκεψη έγινε ευρεία συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους υπουργούς 10σέλιδο κείμενο γενικών αρχών αναφορικά με αυτές. Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι τρόποι αντίκρουσης των απαιτήσεων της τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, μετά και την κάθετη άρνηση των κοινωνικών εταίρων. Αν και εκτιμήθηκε ότι δεν πρέπει να τεθούν «κόκκινες γραμμές», δόθηκαν σαφείς κατευθύνεις τόσο στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη όσο και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα έχουν σήμερα διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Οι δύο υπουργοί θα αντιτείνουν ότι τυχόν κατάργηση είτε των μισθών, είτε του κατώτατου ορίου, θα εκτινάξει τα επίπεδα της ύφεσης και θα αυξήσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων τους.
Στη σύσκεψη ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι «είναι μεγάλη η πίεση του χρόνου και αυτήν την περίοδο κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η νέα δανειακή σύμβαση συνδέονται απολύτως μεταξύ τους - «όλα είναι αλληλένδετα», είπε.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να συνέστησε στους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα, ακόμη και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Από τις εξελίξεις αναφορικά με την ανταλλαγή των ομολόγων θα εξαρτηθεί και το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό.
Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό παραμένει το θέμα των εγγυήσεων που απαιτούν οι δανειστές μας εκ μέρους των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ούτε σε ποιο στάδιο των συζητήσεων θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Εξετάζεται, ως εναλλακτική δέσμευση, να πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση και το δεύτερο Μνημόνιο ώστε να υπάρξει διπλή δέσμευση προς τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: