17.1.12

Σε κλοιό ψύχους η Κύπρος όλη την εβδομάδα...


Λευκωσία: Έπιασε βαρυχειμωνιά και ο Ιανουάριος τρίζει για τα καλά τα δόντια. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις βαριές χιονοπτώσεις που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες, έρχεται παγωνιά. Από ψες το βράδυ άρχισε να επηρεάζει την περιοχή μας ψυχρή αέρια μάζα, φέρνοντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ο...
υδράργυρος θα κυμανθεί αρκετούς βαθμούς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται αύριο ή μεθαύριο να πέσει και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Το τσουχτερό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, να έχουμε χιονόπτωση, εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα καιρικά φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων αναμένεται να εξασθενήσουν, ωστόσο αναμένεται να επικρατεί παγετός, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν λίγες βροχές και ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στον ένα βαθμό στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο και την Πέμπτη τοπικές νεφώσεις που θα εμφανίζονται κατά διαστήματα ενδέχεται να δώσουν λίγες βροχές και ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά και πιθανό σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις και τον υδράργυρο να σημειώνει μικρή άνοδο.

Οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στο εσωτερικό είναι γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πιο χαμηλή θερμοκρασία του φετινού Ιανουαρίου μέχρι στιγμής, καταγράφηκε στις 12-13 του μήνα, όταν ο υδράργυρος κατέβηκε στους 13,7 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η βροχόπτωση του μήνα, αφού παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο του Ιανουαρίου, καλύφθηκε η ποσότητα του μήνα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η βροχόπτωση ήταν 19,6 χιλιοστόμετρα, ενώ η ολική ποσότητα από την πρώτη του μήνα έφτασε τα 100,5 χιλιοστόμετρα που αντιστοιχεί στο 98% της κανονικής για το μήνα. Μέχρι στιγμής η ολική ποσότητα βροχόπτωσης του υδρολογικού έτους έφτασε τα 312,2 χιλιοστόμετρα η οποία αντιστοιχεί στο 106% της κανονικής.

Ο φετινός Ιανουάριος είναι μέχρι στιγμής ο 51ος πιο βροχερός των τελευταίων 110 χρόνων. Ο πιο βροχερός ήταν ο Ιανουάριος του 2004 με 281,2 χιλιοστόμετρα βροχόπτωση. Όσον αφορά στο ύψος των χιονιών, έφτασε χθες στην πλατεία του Τροόδους τα 45 εκατοστά.

Δεν αποκλείεται, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, να έχουμε χιονόπτωση, εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Γεμίζουν τα φράγματα

Η συνολική εισροή νερού στα φράγματα τις τρεις τελευταίες ημέρες είναι 5,056 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.), σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Κυριάκος Κύρου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι αρκετή καλή η ποσότητα που έχει εισρεύσει στα φράγματα.

«Αυτή τη στιγμή η ολική αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα είναι γύρω στα 149 ε.κ.μ., ενώ το ποσοστό πληρότητας όλων των φραγμάτων είναι 51,2%», πρόσθεσε.

Λόγω της αυξημένης εισροής νερού κάποια φράγματα έχουν υπερχειλήσει. «Πρώτο ήταν το φράγμα Κλήρου-Μαλούντας-Ακακίου που υπερχείλισε πριν δέκα περίπου μέρες. Την περασμένη Παρασκευή υπερχείλισε το φράγμα του Ξυλιάτου με 1,43 εκατ. χωρητικότητα. Προχθές υπερχείλισε το φράγμα της Αργάκας, ένα μικρό φράγμα με 990 χιλιάδες χωρητικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Κύρου.

Στο μεταξύ, αργά χθες το απόγευμα υπερχείλισε για τέταρτη συνεχή χρονιά το φράγμα της κοινότητας του Πωμού, συνολικής χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού. Το φράγμα του Πωμού το τρίτο μικρότερο της Κύπρου, υπερχείλισε και πέρυσι στις 23 Φεβρουαρίου. Ο κ. Κύρου ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό πληρότητας είναι σήμερα πιο ψηλό από πέρσι.

«Είμαστε 51,2%, πέρσι ήταν 48,1% και με τις αυξημένες εισροές αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλύτερα από πέρσι. Μας κάνει να νιώθουμε αισιόδοξοι η βροχόπτωση που πέφτει τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ροές θα συνεχιστούν και το ποσοστό πληρότητας των φραγμάτων μας θα αυξηθεί σημαντικά», κατέληξε. Η συνολική εισροή νερού στα φράγματα από 1 Οκτωβρίου 2011 είναι 32,815 ε.κ.μ..

Η ολική αποθηκευμένη ποσότητα είναι σήμερα 148,827 ε.κ.μ. σε σύγκριση με 140,014 ε.κ.μ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η πληρότητα ανέρχεται σήμερα στο 51,2% σε σύγκριση με 48,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: