25.1.12

Συγκίνηση για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου ...


Συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου σε τροχαίο χθες το βράδυ στη Δραπετσώνα, όπου βρισκόταν για γύρισμα ταινίας του .

«Ένας απ΄ τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και... κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στη συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ομοτέχνους του σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει.

«Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του, την ''Αλλη θάλασσα'', αλλά ο Αγγελόπουλος μας ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος Έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο ''ευχαριστώ''. Στην περίπτωσή του, η λέξη ''αναντικατάστατος'' αποκτά πραγματικό περιεχόμενο», καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.

Τη λύπη του για τον θάνατο του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου εξέφρασε και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

«Ένας μεγάλος άνθρωπος της Έβδομης Τέχνης, πρωτοπόρος του ποιοτικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο. Το ''μετέωρο βήμα του Πλούτωνα'' στη μέση της οδού, μας πήρε έναν άνθρωπο που μας είχε συγκλονίσει, συγκινήσει και προβληματίσει βαθειά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Θόδωρου Αγγελόπουλου εξέφρασε και η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Από χθες το βράδυ η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή μετά τον ανεπάντεχο θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ενός διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού που με το έργο του τίμησε την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Δημιουργικός και πρωτοπόρος έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο. Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων».

«Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη. Η Ελλάδα πενθεί.Στεκόμαστε όλοι δίπλα στους οικείους του», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Τη βαθιά θλίψη της κυπριακής Βουλής για το θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

«Η απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη», αναφέρει ο κ. Ομήρου σημειώνοντας πως «η καλλιτεχνική δημιουργία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ταινίες του αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας της έβδομης τέχνης».

«Τιμούμε τον σκηνοθέτη, τον εργάτη του πολιτισμού, τον φωτισμένο καλλιτέχνη Θεόδωρο Αγγελόπουλο η προσφορά του οποίου θα αποτελεί παντοτινά πολύτιμη παρακαταθήκη στην τέχνη και τον πολιτισμό», προσθέτει ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Βαθιά θλίψη για θάνατο του σκηνοθέτη εκφράζουν επίσης με ανακοινώσεις τους το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: