17.1.12

Έντονο παρασκήνιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών...


Ο φόβος της κατάρρευσης της κυβερνητικής συνοχής ανάγκασε τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο να βάλει «μπλόκο» στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που περιελάμβανε την τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Το κυβερνητικό …στοπ σήμανε ...προκειμένου να καμφθούν οι ισχυρές ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αναφορικά με το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας που πλέον δείχνει να απειλεί σοβαρά την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, να «παγώσει» κάθε διαδικασία και να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τους εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κ.κ. Νίκο Δένδια και Θανάση Πλεύρη, αντιστοίχως.

Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που διήρκησε δυο περίπου ώρες με θέμα τα όσα προβλέπονται στην επίμαχη τροπολογία. Στην σύσκεψη συμμετείχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νικόλας Κανελλόπουλος και οι κ.κ. Πλεύρης και Τζαβάρας εκ μέρους του ΛΑΟΣ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από την πλευρά του υπουργείου αποσαφηνίστηκε ότι το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των φυλακών και είναι κάτι που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν, για παράδειγμα επί θητείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη. Από την πλευρά, ωστόσο, του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών να αφεθούν ελεύθεροι καταδικασθέντες με απόφαση δικαστηρίου για σοβαρά εγκλήματα.

Τελικά, αποφασίστηκε η επίμαχη τροπολογία να εισαχθεί προς συζήτηση στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια ρύπανση που θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή και να εκφραστούν (και) εκεί οι οποίες αντιρρήσεις υπάρχουν τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και από την πλευρά του ΛΑΟΣ.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ρατσισμό το οποίο, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, θα ξεκινούσε τη Δευτέρα. Όμως, μετά τη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε τελικά η επίμαχη τροπολογία να κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή και να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια ρύπανση.

Πάντως, κ. Δένδιας που διετέλεσε μάλιστα υπουργός Δικαιοσύνης επί ΝΔ αλλά και ο κ. Πλεύρης, είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τις διατάξεις που προβλέπουν «εξπρές αποφυλακίσεις». Επιπροσθέτως, σε δοκιμασία θα έθεταν την κυβερνητική συνοχή και οι ευνοϊκές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών καθώς τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο – κυρίως – και αυτοί του ΛΑΟΣ δυσκολεύονται να τις υπερψηφίσουν.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, να «τραυματιστεί» δηλαδή η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, από την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου από την ΝΔ και το ΛΑΟΣ θορύβησε το Μαξίμου και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να εξασφαλίσει την συναίνεση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων.

Τι προβλέπει η τροπολογία
Βάση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι. Σήμερα, στις φυλακές της χώρας βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι (οι 7.000 είναι αλλοδαποί) ενώ η χωρητικότητά τους είναι 9.700 θέσεων.

Αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινές έως 3 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10, όσοι έχουν καταδίκες 3 έως 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 και όσοι καταδικάστηκαν για κακούργημα και έχουν εκτίσει το 1/3. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα εξαγοράς πλημμεληματικών ποινών που δεν έχουν εκτελεστεί.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εξαιρούνται της αποφυλάκισης όσοι έχουν καταδικαστεί για κάποια συγκεκριμένα οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), αλλά και όσοι εκτίουν ποινές για εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.ά...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: