2.1.12

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Καπελέρης έπειτα από την εις βάρος του δίωξη για κακούργημα...


Την παραιτησή του υπέβαλε τελικώς ο γενικός γραμματέας Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννης Καπελέρης έπειτα από την παραγγελία για άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών που... έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Καπελέρης σε συνομιλία που είχε με τον αρμόδιο υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, συζήτησε το θέμα της παραίτησής του, καθώς νωρίτερα ο υπουργός με ανακοινωσή του ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του διωκώμενου από τη θέση του. Κατά την συζήτηση, ο κ. Καπελέρης φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί των καθηκόντων του και έτσι έπραξε μετά από λίγη ώρα.

Συγκεκριμένα, μετά την παραγγελία του κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και την επιβολή προστίμων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.


Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη ζητήθηκε να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.


Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά λοιπόν στις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη εισπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στην παραγγελία του Γρηγόρη Πεπόνη, διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη. Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Μουζακίτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: