21.1.12

Το «κούρεμα» του χρέους με απλά λόγια...


Τους τελευταίους μήνες έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας μία νέα φράση την οποία πλέον ακούμε καθημερινά: «κούρεμα» ελληνικού χρέους ή αλλιώς PSI. Πόσο θα επηρεάσει τις ζωές μας.

Δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις

Οι τράπεζες θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα... υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF).
Πρόβλημα με τις καταθέσεις δεν θα υπάρξει εκτός και αν οι καταθέτες σπεύσουν και αρχίσουν μαζικά τις αναλήψεις δημιουργώντας θέμα ρευστότητας.

Δάνεια

Η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες ίσως οδηγήσει στη διακοπή κάθε πίστωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί στο ελάχιστο, ίσως και να «παγώσει» η χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Επίσης δεν αποκλείεται οι αναλήψεις χρημάτων μέσω πιστωτικών καρτών να έχουν πολύ μικρό όριο αλλά και να απαγορευτούν οι αγορές

Καταναλωτικά αγαθά – Super Market

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών αναμένεται να πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, σε μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες.

Ακίνητα

Όπως και με τα καταναλωτικά αγαθά, οι τιμές των ακινήτων θα προσαρμοσθούν προς τα κάτω, σε εφαρμογή του νόμου προσφοράς και ζήτησης. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο όμως θα δουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο, την ίδια στιγμή που η αξία του ακινήτου τους θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και θα πέφτει σημαντικά.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: