30.1.12

Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» στο Όκλαντ...


Περισσότεροι από 400 διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» συνελήφθησαν στο Όκλαντ την Κυριακή, στη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο και σε... συνεδριακό κέντρο, πετώντας πέτρες και διάφορα αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Πρόκειται για τις πιο μαζικές συλλήψεις από την έναρξη των κινητοποιήσεων το 2011.

Το κίνημα έμοιαζε όμως να χάνει την ορμή του στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μετά τη διάλυση κατασκηνώσεων των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις.

Επεισόδια ξέσπασαν στο Όκλαντ από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να καταλάβουν ένα άδειο συνεδριακό κέντρο, για να δημιουργήσουν το νέο αρχηγείο τους και να επιστήσουν την προσοχή στο ζήτημα των αστέγων.

Η αστυνομία του Όκλαντ ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση «με μπουκάλια, μεταλλικούς σωλήνες, πέτρες, δοχεία σπρέι, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και φωτοβολίδες», και εκπρόσωπός της είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και ειδικά βλήματα (μη θανατηφόρα) για να απωθηθούν οι επιτιθέμενοι.
Το ιστορικό δημαρχείο του Όκλαντ υπέστη περιορισμένης έκτασης ζημιές από τα επεισόδια, ωστόσο, αναμενόταν να λειτουργήσει κανονικά τη Δευτέρα, σύμφωνα με στέλεχος της δημοτικής αρχής.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής.

Η δήμαρχος του Όκλαντ Τζιν Κουάν κατηγόρησε μια «βίαιη φράξια» του κινήματος Occupy ότι εκμεταλλεύτηκε τις κινητοποιήσεις για να προκαλέσει ταραχές. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις αρχές ότι αντέδρασαν υπερβολικά και χρησιμοποίησαν βίαιες μεθόδους.

Το Όκλαντ έχει καταστεί εστία του κινήματος «Occupy», που είχε εμφανιστεί, ως διαμαρτυρία εναντίον της οικονομικής ανισότητας στις ΗΠΑ, την περασμένη χρονιά στη Νέα Υόρκη κι εξαπλώθηκε σε δεκάδες πόλεις.

Στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις υπήρξαν ειρηνικές, ενώ μετέφεραν το επίκεντρο της προσοχής στο πόσο μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας ελέγχεται από το 1% του πληθυσμού.

Η ένταση αυξήθηκε και στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τέιζερ για να συλλάβει διαδηλωτή του κινήματος σε πάρκο κοντά στον Λευκό Οίκο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: