14.1.12

Βενιζέλος: Με πίεσε ο Παπανδρέου για να αναλάβω...


Έκανα λάθος που είπα εκλογή Προέδρου μέχρι 15 Ιανουραρίου. Στι 8 Ιανουαρίου έπρεπε να είχα πεί...
Μετά τα συγχαρητήρια ο Βενιζέλος πέρασε στις πιέσεις.
Η ομιλία του ξεκίνησε στις 16 και 52:
Συγχαρητήρια κ. Παπανδρέου για τις αποφάσεις που πήρες. Και για τις αποφάσεις που πήρες να παραιτηθείς από πρωθυπουργός και από την προεδρία του κόμματος. Πρέπει να... στείουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας από εδώ σήμερα. Η κομματική αντιπαράθεση διεξάγεται με όρους αντισυμβατικούς, το διακύβευμα πλέον είναι η μοίρα των Ελλήνων. Να ανατρέψουμε αρνητικά στερεότυπα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, πικράναμε το κόσμο. Αναγκαστήκαμε να συγκρουστούμε με δυνάμεις που είναι μέρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι μπορούμε να κρτατήσουμε το τιμόνι. Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχτηκαν χωρίς συζήτηση το μνημόνιο. Είχα πει πως ήθελα αυξημένη πλειοψηφία. Δεν έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης. Δεν είχαμε απέναντί μας σοβαρούς συνομιλητές. Πολλές φορές στο υπουργικό συμβούλιο είχα μιλήσει για το μνημόνιο και τα λάθη που υπήρχαν.

Τον Ιούνιο του 2011 μετά από έντονη πίεση που δέχτηκα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ενέδωσα και ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν. Ανέλαβα την ευθύνη από εθνικό καθήκον, γνωρίζοντας την φθορά μου.

Η περιπέτεια που ζούμε έχει αδικία και την δεχόμαστε όλοι μας. Η απόφαση της 28ης Οκτωβρίου, μας οδήγησε σε απώλεια ελέγχου. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την εντολή προκειμένουνα προσελκύσει και τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ ώστε να διαμορφωθεί ένα μέτωπο για καλύτερες προϋποθέσεις σε κοινωνία και εταίρους. Δεν ήταν εύκολο αυτό. Η Ν.Δ. είναι συμπλιτευόμενη αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων.

Από το PSI (αρχές Μαρτίου) και τη νέα δανειακή σύμβαση (τέλος Μαρτίου) θα εξαρτηθεί η σωτηρία της χώρας, αν θα παραμείνει στο ευρώ.

Στο μεταξύ έχουν να γίνουν και άλλα. Να ψηφιστούν νομοσχέδια, να γίνουν συνεναίσεις.

Θέλω να σας πω πως πρέπει να διαχειστούμε με εθνική ενότητα όλη αυτή την περίοδο. Αυτούς τους τρεις μήνες παίζεται η υπόσταση της χώρας και της παράταξης. Ο μύθος της επαναδιαπραγμάτευσης τελείωσε. Τώρα πρέπει να έχουνμ πειστικό λόγο, υπογραφή με βάρος. να πείσουμε τον κόσμο. Όταν προξηρυχθούν εκλογές, θα είναι πολλύ αργά.

Δεν πρέπει να κρύβεται η Ν.Δ. πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ να μην κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλον, με αποτέλεσμα να εκτίθεμαι συνεχώς εγώ.

Τώρα πρέπει να δούμε την κατάσταση και στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαδικασίες την 1η Απριλίου που θα είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου;

Ακούσατε για την μάχη των συμφερόντων. Πολλοί θα ήθελαν η εκπροσώπηση να γίνεται με πιο χαλαρό ρυθμό, όσα σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.

Είχαν ζητήσει ο νέος πρόεδρος να είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Έκανα λάθος. Έπρεπε να είχα πει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: