30.1.12

Η στενή σχέση του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την Πάτρα...


Πολλά συνέδεαν τον εκλιπόντα σκηνοθέτη μας Θόδωρο Αγγελόπουλο με την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Κατ’ αρχή η καταγωγή του πατέρα του που ήταν φαρμακοποιός στο επάγγελμα, ήταν από το γειτονικό νομό Ηλείας.

Επίσης ο ... Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε υπηρετήσει ένα μέρος της στρατιωτικής του θητείας στο ΚΕΤχ της Πάτρας, στα Σύνορα.

Στην Αχαική πρωτεύουσα είχε έρθει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο μηχανικός προβολής Πέτρος Χρυσοβιτσάνος που ήταν υπεύθυνος στις κινηματογραφικές αίθουσες Άστυ που βρισκόταν στην Κολοκοτρώνη και στο Ιντεάλ της Αγ. Νικολάου μιλώντας στο thebest.gr θυμήθηκε ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε επισκεφθεί το Άστυ την περίοδο που προβαλλόταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» το 1984.

«Ήταν η πρώτη ταινία του Αγγελόπουλου στην έως τότε φιλμογραφία του που ήταν η πιο μικρή σε διάρκεια από όλες όσες είχαν προηγηθεί και παράλληλα είχε αποτελέσει και μεγάλη εμπορική επιτυχία λόγω και της παρουσίας του ηθοποιού Μάνου Κατράκη αλλά και του τραγουδιού της Ελένης Καραίνδρου που ερμήνευε ο Γιώργος Νταλάρας.

Πάντα όταν ερχόταν ο Αγγελόπουλος τον πλαισίωναν πολλοί συνεργάτες του και η μόνη επαφή που είχα μαζί του ήταν σε τεχνικό επίπεδο, με ρωτούσε αν η ταινία είχε καλό φωτισμό και ακουστική.

Την περίοδο που ήμουν στο Ιντεάλ είχαμε προβάλλει το “Λιβάδι που δακρύζει” που το διένειμε τότε η εταιρεία Rosebud.

Είχαμε διοργανώσει στις αρχές του 2004 μία πρεμιέρα της ταινίας στο Ιντεάλ και είχε έρθει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ο οποίος στο τέλος της προβολής είχε συνομιλήσει και ανταλλάξει απόψεις με το κοινό και είχε απαντήσει στις ερωτήσεις του.

Ακόμα ως μηχανικός προβολής είχα αναλάβει την προβολή της “Σκόνης του χρόνου” τον Απρίλιο του 2010 στο Πανεπιστήμιο Πατρών που τον είχε τιμήσει ενώ η τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν τον Αύγουστο του 2010 στα Ζαγοροχώρια όπου και είχε προβληθεί η 1η μεγάλου μήκους ταινία του η “Αναπαράσταση” με την Τούλα Σταθοπούλου που είχε γυριστεί στην περιοχή και συγκεκριμένα στο χωριό Βίτσα.

Η αφορμή της εκδήλωσης που είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο του τετραήμερου Αυγουστιάτικου φεστιβάλ από το Σύλλογο Κάτω Πεδινών Ζαγορίου ήταν η συμπλήρωση 40 χρόνων από την πρώτη προβολή της σπουδαίας ταινίας, της “Αναπαράστασης”.

Στα χωριά αυτά του νομού Ιωαννίνων υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που είχαν πάρει μέρος στις ταινίες του και είναι λάτρεις της τέχνης του Θόδωρου Αγγελόπουλου», μας εξιστόρησε ο Πέτρος Χρυσοβιτσάνος.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πολλές από τις μετέπειτα ταινίες του αιφνίδια και αδόκητα χαμένου σκηνοθέτη όπως ο «Μελισσοκόμος» με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, το «Μετέωρο βήμα του πελαργού», το «Τοπίο στην ομίχλη» και το «Βλέμμα του Οδυσσέα» με τον Χάρβει Καιτέλ και τον Θανάση Βέγγο είχαν παιχθεί στην αίθουσα του Ελπίς στη Γούναρη και Υψηλάντου (το σινεμά δεν υπάρχει πια, έχει δώσει τη θέση του σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ).

Το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών το 1998 «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα» όπου μάλιστα ένα ρόλο έκανε και η Αλεξάνδρα Λαδικού που εκείνη την περίοδο έπαιζε στην παράσταση «Χαίρε Λουίζα» στο Θέατρο Αγορά της Πάτρας, είχε προβληθεί στο σινέ Ομόνοια που διηύθυνε ο αείμνηστος Κώστας Αναγνωστάκης.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε έρθει τον Δεκέμβριο του 1998 στο «Ομόνοια» μαζί με την σύζυγο του Φοίβη για την πρεμιέρα της ταινίας και πολλοί θυμούνται ότι ήταν ένα πολύ κρύο βράδυ με αποτέλεσμα η προσέλευση του κόσμου να μην είναι η αναμενόμενα μεγάλη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο ηθοποιός και μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Γιάννης Βόγλης μιλώντας στο thebest.gr μας είπε ότι με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο έλεγαν πάντα να συνεργαστούν χωρίς να το καταφέρουν.

Ωστόσο ο Γιάννης Βόγλης είχε διπλή έμμεση συνεισφορά σε ταινίες του Αγγελόπουλου καθώς είχε «ντουμπλάρει» στα ελληνικά τους διαλόγους του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι τόσο στον «Μελισσοκόμο» όσο και στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού».
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: