11.1.12

Στο «φως» σπάνια χειρόγραφη επιστολή του Μπετόβεν...


Ενθουσιασμό προκάλεσε στους θαυμαστές του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, μια σπάνια χειρόγραφη επιστολή του συνθέτη που βρέθηκε πρόσφατα, έπειτα από 189 χρόνια. Πρόκειται για ... μια εξασέλιδη επιστολή στην οποία διαμαρτύρεται για ασθένεια και την έλλειψη χρημάτων που τον ταλαιπωρούσαν.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Μπραμς, στην πόλη Λίμπεκ ανέφερε πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να πουλήσει το πασίγνωστο έργο του «Missa Solemnis», το οποίο ολοκλήρωσε το 1823. Ο ιδιοφυής συνθέτης ζητά από το συνθέτη Φραντς Αντον Στοκχάουζεν να τον βοηθήσει να βρει αγοραστές για το έργο. Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης αναφέρεται και σε προσωπικά ζητήματα όπως οι οικονομικές ανησυχίες του και ένα πρόβλημα στο μάτι του.

«Ο χαμηλός μισθός μου και η ασθένειά μου απαιτούν προσπάθειες για μια καλύτερη τύχη», γράφει μεταξύ άλλων ο 53χρονος τότε Μπετόβεν. Έπειτα αναφέρθηκε στην εκπαίδευση του ανιψιού του, την οποία είχε αναλάβει ο ίδιος και την χαρακτήρισε δαπανηρή και ότι το αγόρι θα χρειαζόταν υποστήριξη μετά το θάνατό του.

Ο Μπετόβεν πέθανε το 1827, τέσσερα χρόνια αφότου έγραψε τη συγκεκριμένη επιστολή και τάφηκε στη Βιέννη. Το Ινστιτούτο Μπραμς πρόκειται να παρουσιάσει την επιστολή την ερχόμενη εβδομάδα. Η αξία της εκτιμάται σε περισσότερα από 100.000 ευρώ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: