20.1.12

Γιατροί αμφισβητούν ιατρικές γνωματεύσεις για πιστοποιητικά αναπηρίας...


Αποκτούνται με ρουσφέτια στους γιατρούς του ΙΚΑ?...
Ενα τυπικό άλλες εποχές θέμα στην πρώην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων του πρώην Δήμου Βόλου που αφορά στη χορήγηση θέσης στάθμευσης σε Άτομα με Αναπηρία, στάθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου η αφορμή για να ανάψουν τα… αίματα και να παρατηρηθούν
και πάλι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας Πλειοψηφίας που διαφοροποιήθηκαν από τη θέση - εισήγηση του Προέδρου και Αντιδημάρχου Νίκου Μόσχου.

Πιο συγκεκριμένα τρεις Βολιώτες, Ατομα με Αναπηρία, ζητούσαν από την Επιτροπή τη χορήγηση αντίστοιχων θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων τους πλησίον της οικίας τους, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα. Το αίτημά τους συνοδευόταν από ισάριθμες γνωμοδοτήσεις της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ που έκανε αναφορά ότι οι αιτούντες έχουν ποσοστά αναπηρίας που κυμαίνονται από 67% - 70%. Όταν σύμβουλοι ζήτησαν να πληροφορηθούν το σκεπτικό και τις αιτίες χορήγησης του πιστοποιητικού αναπηρίας τους, επειδή ήταν χειρόγραφα και δυσανάγνωστα από τον ιατρό - ελεγκτή του ΙΚΑ, δόθηκαν για να αναγνωστούν στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής στους… ειδικούς . Στους γιατρούς - μέλη της Επιτροπής το μέλος της πλειοψηφίας και νευροχειρουργό Νίκο Χαυτούρα και στο μέλος της μείζονος μειοψηφίας και οδοντογιατρό Τάσο Μπατζιάκα. Ο πρώτος διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ δεν πείστηκε, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του για τις «γενικότητες που έχουν οι γνωματεύσεις». Το ίδιο επιφυλακτικός ήταν και ο κ. Μπατζιάκας που ήταν ακόμη πιο αιχμηρός, αφού μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης στον υπογράφοντα, σημείωσε με νόημα ότι «εγώ δεν κάνω ρουσφέτια στους γιατρούς του ΙΚΑ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνητικά στο ένα από τα τρία αιτήματα ψήφισε και το έτερο μέλος της Ομάδας Πλειοψηφίας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και Πρόεδρος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Λεωνίδας Αναστασίου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος αντέτεινε ότι η νέα Δημοτική Αρχή ήταν αυτή η οποία προκειμένου να μπει «φρένο» στη γάγγραινα χορήγησης θέσεων στάθμευσης που δεσμεύονταν σωρηδόν στην πόλη για τα Άτομα με Αναπηρία, ζήτησε να προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους και οι γνωματεύσεις της Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ που θα πιστοποιούν την αναπηρία τους.

Αργά το απόγευμα μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Νίκος Χαυτούρας προκειμένου να δικαιολογήσει τη ψήφο του σημείωσε ότι οι αιτίες που αναφέρονταν στις γνωματεύσεις των γιατρών του ΙΚΑ όπως σπληνεκτομή ή παλυμεταγγιζόμενος σε… νεαρή ηλικία δεν συνιστούν σοβαρούς λόγους για ειδική μεταχείριση στα άτομα που ζητούσαν θέση στάθμευσης κοντά στο σπίτι τους. Θα έδειχνα κατανόηση, πρόσθεσε, σε μία σοβαρή πάθηση, όπως π.χ. η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης ή σε μία συνεστέωση, μία ασθένεια όπου το άτομο χάνει την ικανότητα της αυχενικής του μοίρας. Δεν μπορώ, είπε καταλήγοντας ο κ. Χαυτούρας, να συναινέσω σε γνωματεύσεις για τις οποίες εγείρονται εύλογα ερωτηματικά και όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί 390.000 συντάξεις και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι οι αναπηρικές συντάξεις δεν έπρεπε να ξεπερνούν τις 70.000.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: