31.1.12

ΕΟΠΥΥ: ανοίγουν οι πόρτες των διαγνωστικών κέντρων...


Πρόσβαση σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν οι περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του νέου Ταμείου (ΕΟΠΥΥ), που έχει ως βασικό στόχο να παρέχει ενιαίες παροχές υγείας σε όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά κέντρο και...
παράλληλα ορίζεται έκπτωση των εργαστηρίων προς το Ταμείο ανάλογη του τζίρου τους.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης, το Ταμείο υπέγραψε σύμβαση με όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι έχουν πλέον «ελευθέρας» σε αυτά, με την συμμετοχή τους ανά εξέταση να ορίζεται στο 15%.

«Τομή» στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποτελεί το γεγονός ότι καταργείται το πλαφόν εξετάσεων ανά διαγνωστικό κέντρο, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής στα ιδιωτικά εργαστήρια -κυρίως της περιφέρειας, εξ ‘αιτίας του απαρχαιωμένου εξοπλισμού του ΕΣΥ και του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών κέντρων.

«Αίρονται πλέον όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν και σύμφωνα με τους οποίους κάθε διαγνωστικό κέντρο μπορούσε να διενεργήσει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων» επισήμανε ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας όμως ότι στο σχεδιασμό του νέου Ταμείου έχουν προστεθεί μία σειρά από μέτρα ώστε να μην ξεφύγουν οι δαπάνες για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το πρώτο από αυτά είναι η παροχή κλιμακωτής έκπτωσης (rebate) 10% - 20% των διαγνωστικών κέντρων προς το Ταμείο. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι η έκπτωση θα είναι ανάλογη του τζίρου των κέντρων.

«Ασφαλιστική δικλείδα» όμως αποτελεί και ο όρος της συμφωνίας που ορίζει ότι η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα ισχύει όσο τηρείται και ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου για τις εξετάσεις είναι κλειστός και αγγίζει τα 352 εκατομμύρια ευρώ για όλο τον χρόνο.

Επιπλέόν, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην προκλητή ζήτηση εξετάσεων που είχε ως συνέπεια να διογκωθεί η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, καθιερώνεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν την υλοποίηση του συστήματος μηχανογράφησης, και θα καλύψουν την λειτουργία του δικτύου των ηλεκτρονικών ελέγχων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: