24.1.12

Έκκληση Γιούνκερ για άμεση συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα...


Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και...

της τρόικας το συντομότερο δυνατόν.Το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της συμφωνίας του Οκτωβρίου, και η τελική έγκριση των όρων του PSI να δοθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Τα επιμέρους σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν έντονες αντιδράσεις καθώς επιφέρουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την εργατική νομοθεσία και τα εργατικά κεκτημένα.

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος, ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας να διαμορφωθεί άμεσα το PSI, και, ανάμεσα στους βασικούς στόχους, θα πρέπει να είναι η περεταίρω μείωση του επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων.

«Οι υπουργοί θέλουν χαμηλότερο επιτόκιο» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το επιτόκιο ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 4%.

Χαμηλότερο επιτόκιο ζήτησε το Eurogroup

Με στόχο το επιτόκιο των νεών ομολόγων να είναι χαμηλότερο, καθώς και να επανεξεταστούν κι άλλες παράμετροι ώστε α διαμορφωθεί άμεσα το PSI, το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Οπως υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Πιέσεις για άμεση συμφωνία με την τρόικα
Παράλληλα, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε, επίσης, ότι η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις απαιτεί η τρόικα

Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν περιλαμβάνει αναλυτικά το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.

Στο κείμενο της τρόικας στο οποίο στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ παρουσιάζονται στο εισαγωγικό μέρος «οι δυσκαμψίες στην ελληνική αγορά εργασίας» και γίνονται σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Οπως αναφέρουν ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες.

Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντα κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προτείνουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές, ειδικά σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

Θέτουν ζήτημα ανελαστικότητας του χρόνου απασχόλησης.

Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες εκτιμούν στον τουριστικό κλάδο.

Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.

Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες διαπιστώνει η τρόικα ενώ επιπλέον, σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μια μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.

Γεγονός που ζητούν να αλλάξει όπως και οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που κρίνονται αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.

Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια...

ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: