3.1.12

Έρχεται το ελληνικό Κόμμα Πειρατών μέσα στον Ιανουάριο!...


Ένα βήμα πριν από την επίσημη αναγνώρισή του ως πολιτικός φορέας βρίσκεται το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, που εδώ και καιρό «ζυμώνεται» από Έλληνες που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των 21 «αδελφών» κομμάτων που έχουν αναγνωριστεί ηδη σε όλον τον κόσμο.

Όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους, οι Έλληνες Πειρατές έχουν... ως βασικό στόχο να φτιάξουν το... λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας για τον 21ο αιώνα και για να το πετύχούν αυτό προωθούν τις αρχές και τις ιδέες που ξεπήδησαν από το Σουηδικό Pirate Party πριν έξι χρόνια και οι οποίες αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων, την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, και την αλλαγή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις πατέντες. Στην οικονομία συμφωνούν με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Για να το πετύχουν αυτό προτείνουν την εγκατάσταση άμεσης δημοκρατίας καθώς όπως υποστηρίζουν «όσο πιο πολύ συμμετέχουν οι Πολίτες στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα». Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την Ελβετία όπου «σε εκείνα τα ελβετικά καντόνια (15), στα οποία διενεργούνται αυτόματα δημοψηφίσματα, σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες δημόσιες δαπάνες (όπως για παράδειγμα, την ανέγερση ενός κρατικού νοσοκομείου), τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά» καθώς εμφανίζουν θετικούς προϋπολογισμούς.

Ήδη τα μέλη του ελληνικού Πειρατικού κόμματος έχουν κάνει συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και ετοιμάζουν το Καταστατικό και Ιδρυτική τους Διακήρυξη ενώ βρίσκονται σε επαφή με την... Διεθνή των Πειρατικών Κομμάτων, την Pirate Party International, έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή. Όλα θα είναι έτοιμα όπως λένε μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι τα Πειρατικά κόμματα διεθνώς τάσσονται κατά των επεμβάσεων κρατών και εταιρειών στην προσωπική ζωή του πολίτη, υπέρ της ελεύθερης χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση και υπέρ της κατάργησης των πατεντών σε μια σειρά από τομείς όπως τα φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, τα Πειρατικά Κόμματα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει άνοδο των Πειρατών του γερμανικού Piratenpartei στο 9%.
www.pirateparty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: