10.1.12

«Πολιτική σαλάτα» εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων...


Ολοκληρώνεται ο νέος κύκλος συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς...
Συνθήκες γενικευμένης ρευστότητας στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων, με ενδεχόμενα αναδιατάξεων ακόμη και εντός κοινοβουλίου, δημιουργούν τα υπό ψήφιση νομοσχέδια, η συμφωνία για ...
το PSI και η δανειακή σύμβαση που εκτός αποροόπτου θα έλθει στη Βουλή το επόμενο δίμηνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος θα ολοκληρώσει εντός της εβδομάδας έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Από αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα και παράμετροι για τις εξελίξεις και την τύχη της χώρας.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον σε όλους γνωστά, όμως στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται αντιδράσεις και τάσεις, που δεν καθιστούν δεδομένη τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου με την ίδια στήριξη και τον ίδιο συσχετισμό δυνάμεων.

Πόσοι θα μείνουν από τους 255;
Αρχής γενομένης από το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη, πολιτικοί παράγοντες σε όλους τους χώρους αναμένουν να δουν αν η πλειοψηφία των 255 βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θα παραμείνει συμπαγής, ή αν θα υπάρξουν «διαρροές».

Σε περίπτωση που αυτό το τεστ δεν προσφέρει νέα δεδομένα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (αντιδρά η ΝΔ) και στις συζητήσεις με την τρόικα για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, στην οποία αντιδρούν ομάδες βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Εκκρεμεί ωστόσο η τελική θέση των κοινωνικών εταίρων - και ειδικότερα της ΓΣΕΕ - στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμφωνία σε πάγωμα μισθών επί τριετία.

Με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν σε αυτές τις ψηφοφορίες, θα δρομολογηθούν και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικοί και πολιτικοί παράγοντες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Οι όροι του κουρέματος καθαρίζουν το τοπίο
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα καυτά ζητήματα των επικουρικών συντάξεων και των μισθών του ιδιωτικού τομέα, είναι πιθανόν να έχουν άμεσα πολιτικά αποτελέσματα.

Κατ' αρχάς από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ, υπάρχουν ήδη βουλευτές που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις μειώσεις των μισθών. Αντίστοιχη στάση τηρούν και βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ των περικοπών στις συντάξεις.
Η στάση αυτή των κομμάτων έχει σύμφωνα με πληροφορίες ενοχλήσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται μεν να θέσει εκ νέου τα διλήμματα, με βάση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τα στοιχεία που αφορούν το ύψος κουρέματος του χρέους.

Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να διαμηνύσουν ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί.

Διακομματικές διαρροές και ο μαγικός αριθμός «180»
Με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν πολιτικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, η εμπιστοσύνη των 255 βουλευτών, αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, ώστε ακόμη και έπειτα από… διακομματικές διαρροές, να έχει ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει μέτρα και νομοσχέδια που θα συνοδεύουν τις συμφωνίες με την τρόικα.

Μιλούν δηλαδή οι πηγές αυτές για ένα περιθώριο 70-75 βουλευτών από όλα τα κόμματα, οι οποίοι έχουν το «ελεύθερο» να καταψηφίσουν ακόμη και τη δανειακή σύμβαση, χωρίς όμως να απειληθεί η τελική επικύρωσή της από μία πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Εξελίξεις τέτοιου τύπου, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα δημιουργήσουν μία οριζόντια ανατροπή των πολιτικών δεδομένων στη Βουλή και στη χώρα, καθώς θα διαφανεί ότι οι γραμμές θα έχουν σπάσει σε όλα τα κόμματα.
Μιλούν έτσι κάποιοι για ένα γενναίο ανακάτεμα του πολιτικού σκηνικού, το οποίο θα ανατρέψει δεδομένα και βεβαιότητες όλων των χώρων εν όψει εκλογών.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με χρονικό ορίζοντα την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, από την οποία κανείς από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει αποστάσεις (εφόσον δεν έχουν υπάρξει δραματικές ανατροπές νωρίτερα), ακόμη και η συζήτηση περί εκλογών εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε διαφορετική βάση το επόμενο δίμηνο...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: