16.1.12

Ευθύνες στον πλοίαρχο καταλογίζουν εταιρεία και επιβάτες...




Στον Francesco Schettino, καπετάνιο του Costa Concordia, φαίνεται ότι θα καταλογιστεί ακέραια η ευθύνη για τη βύθιση του πλοίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι τουλάχιστον ατόμων. Την ίδια στιγμή, τα... σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 15. Νωρίς το πρωί τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν το πτώμα ενός άντρα, στο δεύτερο κατάστρωμα του κρουαζιερόπλοιου.
Εξειδικευμένοι δύτες εισήλθαν στο κουφάρι του Costa Concordia και ανέσυραν τα «μαύρα κουτιά» του πλοίου, στα οποία καταγράφονται όλα τα δεδομένα, και τα παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές που θα τα εξετάσουν, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στις συνθήκες του ναυαγίου.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Costa Crociere, πλοιοκτήτρια του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, επέρριψε ευθύνες στον καπετάνιο, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ολιγωρία» υποστηρίζοντας ότι ο πλοίαρχος «έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις» και «δεν ακολούθησε τις διαδικασίες» που προβλέπονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η Δικαιοσύνη, με την οποία η Costa Crociere συνεργάζεται, διέταξε τη σύλληψη του καπετάνιου τον οποίο βαρύνουν σοβαρές κατηγορίες», υπενθυμίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που εστάλη στον Τύπο.
«Φαίνεται ότι ο καπετάνιος διέπραξε σφάλματα κρίσης που είχαν σοβαρές συνέπειες» και «οι αποφάσεις του όσον αφορά τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες της Costa Crociere, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα», τονίζει η εταιρεία.

Και ο εισαγγελέας της Τοσκάνης διαπιστώνει, μέχρι στιγμής, την ευθύνη του πλοιάρχου. Ο Francesco Schettino, όμως, αποποιείται των ευθυνών του.
Συγκλονιστικά είναι τα ερασιτεχνικά βίντεο από την εγκατάλειψη του κρουαζιερόπλοιου, ενώ και οι μαρτυρίες των επιβατών του Costa Concordia δείχνουν ως υπεύθυνο του ναυαγίου τον καπετάνιο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: