4.1.12

Κρίσιμες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους...


Κρίσιμες και διαδοχικές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, το μισθολογικό και το ασφαλιστικό καθώς αυξάνονται οι πιέσεις της τρόικας για ...
τη λήψη νέων μέτρων ενόψει αφενός της επιστροφής του κλιμακίου της στις 16 Ιανουαρίου κι αφετέρου της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο Πρωθυπουργός συναντάται στις 11 το πρωί με εκπροσώπους του ΣΕΒ, το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και νωρίς το απόγευμα με τους εμπόρους και ακολουθούν οι βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εξάλλου, εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας που συμπεριλαμβάνουν τη μείωση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.

Για το ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό τους ως λύση του προβλήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές.

Σχετικά με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Η ΓΣΕΕ, πάντως, απορρίπτει κάθε συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όπως έχει γνωστοποιήσει σε ανακοίνωσή της, αντικείμενο διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων καθώς και μέτρα που θα ανατρέπουν την υφεσιακή και αναποτελεσματική πολιτική των αδίκων και σκληρών δεσμών του μνημονίου.

Από την πλευρά της η (ΕΣΕΕ) Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με προτάσεις όπως το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει του αυριανού κρίσιμου Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση Παπαδήμου μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση με τον Πρωθυπουργό να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί για να διατηρήσει τη συνοχή της, αλλά και να περιορίσει όσο γίνεται τους σκληρούς όρους των δανειστών μας.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: