9.1.12

Μειωμένος κατά 80 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων...


Το φετινό σχέδιο «κοινωνικής ανασυγκρότησης και αλληλεγγύης» ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα ενισχύσει το Ιδρυμα Αστέγων και θα χρηματοδοτήσει νεα προγράμματα για την αντιμετώπιση του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού αστέγων και άπορων.

Θα... λειτουργήσει Κέντρο Ημέρας, που θα προσφέρει στους άστεγους τη δυνατότητα να καλύπτουν ανάγκες προσωπικής υγιεινής. Θα δημιουργηθεί το πρώτο Καταφύγιο Νύκτας, για διανυκτέρευση και πρωινή σίτιση αστέγων. Μονάδα Βραχείας Φιλοξενίας θα λειτουργήσει για ηλικιωμένους και αστέγους, μη δυνάμενους να επανενταχθούν.

Έχει σχεδιασθεί πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης Βρεφών και Νηπίων, καθώς και πρόγραμμα προστασίας για τα παιδιά του δρόμου. Με την Κάρτα Υγείας Δημότη θα διασυνδεθούν τα δημοτικά Κέντρα Πρόληψης με τα νοσοκομεία Ελπίς, Πατησίων, Πολυκλινική. Έχουν σχεδιασθεί προγράμματα εξέτασης και προληπτικού εμβολιασμού στα σχολεία, τις Λέσχες Φιλίας και σε ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον, περί τα 32,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αναπλάσεις δημοσίων χώρων, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, κατασκευή τεσσάρων βρεφονηπιακών σταθμών και δύο Κέντρων Πρόληψης Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα, το 2012 και 2013 θα δαπανηθούν 41.188.000 ευρώ για έργα και μελέτες που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό, την καθαριότητα, τις κατασκευές, κηποτεχνία και πράσινο, πολεοδομία, συντήρηση κτιριακών έργων και οδοποιίας. Το 2012 σχεδιάζεται να απορροφηθούν 21.379.000 ευρώ. Συνολικά από τα 820 εκατ. ευρώ, 77% θα απορροφηθεί από τις εσωτερικές ανάγκες του Οργανισμού (μισθοδοσία, ενοίκια κ.λπ.). Το 10% κατευθύνεται σε προμηθευτές και πιστωτές, ενώ το 13% αφορά σε προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Αντιδρούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

Οξεία κριτική στον προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων για το 2012 άσκησε τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Κακλαμάνη «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση της αριστεράς - «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας», «Ανοιχτή Πόλη», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε την κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη των πολύτεκνων οικογενειών και των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και τη συγχώνευση του αθλητικού συλλόγου (ΟΝΑ), του πολιτιστικού (ΠΟΔΑ) και των μουσικών συνόλων. Όπως σημείωσε «ο μίζερος και εκπρόθεσμος προϋπολογισμός του 2012 οδηγεί στην κοινωνική κατάρρευση και στην απαξίωση δημοτικών υπηρεσιών με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους».

Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης τονίσθηκε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίσθηκε βάσει κυβερνητικών οδηγιών και του μεσοπρόθεσμου. Ο Ν. Σοφιανός και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επέκριναν το ύψος των τελών, σε μια περίοδο που το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 40%.

Τα έσοδα από κρατικές και έκτακτες επιχορηγήσεις εκτιμώνται σε 198 εκατ. ευρώ , ενώ τα έσοδα από τέλη, φόρους, πρόστιμα και άλλα καταβλητέα ποσά από δημότες ανέρχονται σε 461 εκατ. ευρώ - ανεβάζοντας τη σχέση επιχορηγήσεων προς εισπραχθέντα έσοδα σε 30% προς 70%...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: