13.1.12

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΙΚΑ ΠΑΤΡΑΣ: Παραγραφή για 6 γιατρούς...


7 ΧΡΟΝΙΑ "ΚΟΣΚΙΝΙΖΑΝ" ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ...
Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα δικαιοσύνης! Γιατί μπορεί σε απλά αδικήματα, η Δικαιοσύνη να επιδεικνύει «σπουδή», στα σκάνδαλα όμως... καθυστερεί με αποτέλεσμα αδικήματα να παραγράφονται!
Αυτό συνέβη και πρόσφατα με το σκάνδαλο των ορθοπεδικών στο ΙΚΑ! Όλη η...
Ελλάδα είχε βουίξει πριν από επτά χρόνια για το σκάνδαλο των 4 εκατομμυρίων ευρώ! Εκείνη την εποχή, οι ανάπηροι της Πάτρας -περιέργως- είχαν γίνει... δεκαπλάσιοι, συνταγές πλαστογραφούνταν και το ΙΚΑ χρεωνόταν... αναπηρικά αμαξίδια και άλλα ορθοπεδικά είδη! Σε κάποιους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, σε άλλους πλημμεληματικού. Έξι από την τελευταία κατηγορία την «γλίτωσαν» με παραγραφή του αδικήματος, αφού το Δικαστήριο... δεν πρόλαβε να γίνει! Έτσι οι γιατροί ούτε καν κάθισαν στο σκαμνί!

Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είχαν στα συρτάρια τους... επτά χρόνια την υπόθεση, ενώ μόνο για τρεις γιατρούς (που και αυτοί αντιμετώπιζαν σε κάποια αδικήματα κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα) πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν και την εφετειακή διαδικασία και μάλιστα οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν. Την προπερασμένη Πέμπτη ο γιατρός Β.Α. καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση. Κατηγορείτο για ψευδή βεβαίωση καθώς είχε αναγράψει σε ασφαλισμένο του ΙΚΑ πως έπασχε από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ απεδείχθη πως η βεβαίωση ήταν ψευδής. Στην συνταγή που είχε δώσει είχε αναγράψει πως δικαιούτο αναπηρικό αμαξίδιο, αερόστρωμα και μαξιλάρι κατακλύσεων. Εγινε όμως επιτόπιος έλεγχος στο σπίτι του ασφαλισμένου και διαπιστώθηκε πως... δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω! Πριν από μερικές εβδομάδες είχαν καταδικαστεί και οι γιατροί Κ.Π. και Μ.Δ., με διαφορετικές ειδικότητες από αυτές του ορθοπεδικού.

Εκείνη την εποχή 15 ελεγκτές των ασφαλιστικών ταμείων είχαν συντάξει 3 διαφορετικά πορίσματα, συμφωνούσαν όμως ως προς το ύψος του σκανδάλου. Υπάρχουν όμως και 6 γιατροί που παραπέμπονται για κακούργημα. Τρεις ορθοπεδικοί και άλλοι τρεις διαφορετικών ειδικοτήτων. Μαζί τους τον προσεχή Οκτώβριο θα καθίσουν και 3 έμποροι ορθοπεδικών ειδών.

Το σκάνδαλο είχε μεγαλύτερες διαστάσεις!
Το ΙΚΑ είχε πραγματοποιήσει ελέγχους και διασταυρώσεις μόνο στα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου, τα αεροστρώματα και τα μαξιλάρια κατακλίσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος, της σε βάρος του απάτης σε ότι αφορά στα άνω αντικείμενα αγγίζει περίπου τις 500.000 ευρώ. Για αυτό το κομμάτι της έρευνας παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη τον ερχόμενο Οκτώβριο οι γιατροί και οι έμποροι ορθοπεδικών ειδών. Για τα υπόλοιπα ορθοπεδικά είδη , το κόστος των οποίων αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, το ΙΚΑ δεν πραγματοποίησε διασταυρώσεις και ελέγχους προφανώς λόγω αδυναμίας και έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου η Δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να προσωποποιήσει περαιτέρω κατηγορίες. Ομως πηγές από το ΙΚΑ καταγγέλλουν ότι ο γενικότερος χειρισμός της υπόθεσης σε δικαστικό επίπεδο δεν ήταν ο αναμενόμενος προκειμένου να βγει στο φως ολόκληρο το μέγεθος της κομπίνας. Επίσης ερωτηματικά προκαλεί - όπως λένε - ο μη καταλογισμός ευθυνών για τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα έπρεπε να ελεγχθούν εκείνη την εποχή από το ΣΔΟΕ , κάτι που δεν έγινε ποτέ για άγνωστους λόγους.

Πως είχε στηθεί το «κόλπο»
Το «κόλπο» γιατρών ελεγκτών του ΙΚΑ και των εμπόρων ορθοπεδικών ειδών σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε στηθεί ως εξής:

Οι γιατροί συνέτασσαν και ενέκριναν πλαστές και ανακριβείς γνωματεύσεις - παραπεμπτικά , για ανυποψίαστους ασφαλισμένους της Δυτικής Ελλάδας για δήθεν παθήσεις που τους είχαν προκαλέσει κινητικά προβλήματα...! Οι έμποροι ορθοπεδικών ειδών έπαιρναν αυτές τις γνωματεύσεις - παραπεμπτικά και προέβαιναν στη κοστολόγηση των αναγραφόμενων σε αυτά ορθοπεδικών ειδών βάζοντας κάτω από την λέξη «ο παραλήπτης» την υπογραφή του ασφαλισμένου που αφορούσε η κάθε μια γνωμάτευση. Με τρόπο ώστε να εμφανίζεται ότι είχαν υπογραφεί από τους ασφαλισμένους και ότι είχαν παραληφθεί από αυτούς , τα αναγραφόμενα στις γνωματεύσεις.
Στη συνέχεια παρέδιδαν αυτές κατά διαστήματα με συγκεντρωτικές καταστάσεις στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ.
Οι τελευταίοι πείθονταν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις και συνταγές ήταν αληθινές και ότι τα αναγραφόμενα σε αυτές ορθοπεδικά είδη είχαν πράγματι παραληφθεί από τους ασφαλισμένους του ιδρύματος . Κατέβαλαν το τίμημα των ορθοπεδικών ειδών κατά το ποσοστό συμμετοχής του ΙΚΑ στους ιδίους ή στους συνεργάτες τους που είχαν εφοδιαστεί με σχετικές εξουσιοδοτήσεις από τους ανυποψίαστους ασφαλισμένους , που όπως αποδείχθηκε αυτές ήταν πλαστές...! Φέρονταν όμως θεωρημένες από αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Πάτρας .

Όπως έγινε γνωστό, για τις πλαστές εξουσιοδοτήσεις που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα γιατρών και εμπόρων ορθοπεδικών υλικών παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη το 2007 με τις κατηγορίες της συνέργειας σε απάτη και ψευδούς βεβαίωσης, τέσσερις αστυνομικοί και δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ. Όλοι τους όμως αθωώθηκαν λόγω έλλειψης δόλου.

Εβγαζαν ανάπηρους... και τους υγιείς
Εκατοντάδες πολίτες , ανυποψίαστους ασφαλισμένους από την Αχαΐα , την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών το κύκλωμα των γιατρών ελεγκτών του ΙΚΑ και των εμπόρων ορθοπεδικών ειδών για να στήσει την αριστοτεχνική απάτη σε βάρος του ΙΚΑ.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό εντοπισμού ανύπαρκτων διευθύνσεων στην πόλη της Πάτρας αλλά και σε διάφορα μέρη της Δυτικής Ελλάδας, όπου δήλωνε ως τόπο παραμονής τους ασφαλισμένους στους οποίους χρέωνε με πλαστά έγγραφα τα ορθοπεδικά είδη.

Σε κάποιες περιπτώσεις , οι ελεγκτές του ΙΚΑ, μετέβησαν σε διευθύνσεις που αντί των ασφαλισμένων που αναγράφονταν στα παραστατικά αυτές αντιστοιχούσαν σε κομμωτήρια, καφετέριες, μπαρ , γραφεία της Ολυμπιακής ! , κατεδαφισμένα σπίτια, και καταστήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κομπίνας σε βάρος του ασφαλισμένου που στα πλαστά έγγραφα αναφερόταν ότι έμενε στην διεύθυνση Κορίνθου 284 στην Πάτρα. Όπως λένε στο πόρισμά τους οι ελεγκτές του ΙΚΑ από την έρευνα διαπίστωσαν ότι αυτός ο αριθμός αντιστοιχούσε στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας !

Άλλος ασφαλισμένος στον οποίον το κύκλωμα είχε χρεώσει με αναπηρικό αμαξίδιο ειδικού τύπου, μαξιλάρι κατακλίσεων με αεροκυψέλες (!) και αερόστρωμα κατακλίσεων βρέθηκε να μένει στην οδό Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου 88 στην Πάτρα. Όμως κατά τον επιτόπιο έλεγχο των ελεγκτών του ΙΚΑ διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη οδός τελειώνει στον αριθμό 58...

dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: