16.1.12

Βιάζονται να επιβληθεί το μείον 20% οι εκδότες...


Να επιβάλλουν ντε φάκτο τις μειώσεις μισθών κατά 20% επιχειρούν σε ΔΟΛ και Πήγασο μια μέρα πριν την 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί πρόκριμα για την... προετοιμασία του κλάδου σε ευθεία σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που θέλουν να κρατήσουν αλώβητα τα Μέσα τους, μετατρέποντας τους δημοσιογράφους σε δούλους γαλέρας χειραγώγησης. Οι εκδότες προτρέχουν και πιέζουν τα στελέχη τους να περάσουν σήμερα κιόλας τις συμφωνίες μείωσης αποδοχών.

Στον ΔΟΛ η “εργασιακή επιτροπή” που αποδέχθηκε ήδη τις μειώσεις των μισθών και επέβαλλε με υπογραφές στην αρχή και στη συνέλευση των συντακτών στη συνέχεια την απόφαση για διαπραγμάτευση με τον Σταύρο Ψυχάρη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να γίνει άμεσα, σήμερα συνέλευση. Σε αυτήν θα πρέπει να συναινέσουν τα 4/5 των συντακτών του “Βήματος” στη συμφωνία που σύμφωνα με την άποψη των νομικών της εργοδοσίας είναι ένα είδος “επιχειρησιακής σύμβασης” και άρα δεν θα υπάρχει θεσμικό πρόβλημα.

Η βιασύνη που επιδεικνύουν στον ΔΟΛ για να εγκριθεί η συμφωνία Ψυχάρη έχει πολλαπλές αναγνώσεις και μια κατάληξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται να πετάξουν έξω από το μαγαζί το σωματείο τους.

Κάπως διαφορετική είναι η τακτική στο συγκρότημα Μπόμπολα. Εκεί ο Φώτης Μπόμπολας αφού απαίτησε ξεχωριστή συνέλευση στην “Ημερησία” και δεν κέρδισε τις υπογραφές σε νέες ατομικές συμβάσεις, “απείλησε” πως θα παραχωρήσει την οικονομική εφημερίδα σε άλλο πρόσωπο, σε “αχυράνθρωπο” δηλαδή. Δεν θα την κλείσει φυσικά, όπως απειλούσε στο παρελθόν. Είναι και τα έσοδα από τους ισολογισμούς που θα μοιραστούν αυτό το διάστημα για το 2012.

Ο Φώτης Μπομπολας δεν υποσχέθηκε μη απολύσεις, όπως ο Σταύρος Ψυχάρης για να περάσουν οι μειώσεις κατά 20%. Αντιθέτως δήλωσε πως και μειώσεις θα γίνουν και απολύσεις. Ανέθεσε το καθήκον συλλογής υπογραφών στα ιδιωτικά συμφωνητικά ήδη από σήμερα Δεύτερα στους διευθυντές των Μέσων του. Κι αυτός μια μέρα πριν την 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ.



Μ.Παπαχριστούδη
themediaproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: