3.1.12

Απαίτηση της Τρόικα να κοπούν 13ος και 14ος μισθός...


Με τις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α), ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος - εξπρές, για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου των... ελεγκτών της «τρόικας», στις 16 του μηνός.

Στις συναντήσεις θα τεθούν όλα τα θέματα ενώ όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης «για την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές» και ότι, «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό».

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του κατώτερου μισθού ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι «το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ».

Ωστόσο, εκτός από το θέμα του κατώτερου μισθού η «τρόικα», εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μάλιστα επιτακτικά στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και το έχει καταστήσει σαφές τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Η ΓΣΕΕ, θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περεταίρω τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο κατώτερος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600 ευρώ καθαρά) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Παράλληλα, το κόστος εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%, .

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις και στο ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, και υποστηρίζουν, ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ

Κατά τη συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της <<τρόικας>>.

Χθες ο υπουργός Εργασίας, υπό την ευθύνη του οποίου θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες ο κοινωνικός διάλογος, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε, ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές...
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: