2.1.12

Στις 10 Ιανουαρίου οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ...


Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί από τις 10 Ιανουαρίου η διαδικασία της online χορήγησης από το ΙΚΑ βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου.
Αυτά προβλέπει η υπ' αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από...

την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.

Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:

-Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.

-Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη:

-σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/ παραρτήματα ΙΚΑ

- ΕΤΑΜ -σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.:

-αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη,

-με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή της Δ/νσηςΕφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

-χωρίς να απαιτείται πλέον η έγκριση και υπογραφή τους από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου ;eργου.

Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:

-βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας,

-βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων,

-βεβαίωση οφειλής,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση.

Για οικοδομοτεχνικά έργα:

-βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος,

-βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες,

-βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: